x
x

Trendovi incidencije i mortaliteta raka štitnjače u Hrvatskoj

  26.06.2013.

Zadnja 3 desetljeća zabilježen je rastući trend raka štitnjače u Hrvatskoj, kao i širom svijeta, a visoke stope incidencije svrstale su Hrvatsku na 4. mjesto europskih zemalja s najvišom incidencijom. Unatoč porastu incidencije stope mortaliteta ostale su niske, te čak pokazuju silazne trendove, prezentirano je na 8. kongresu hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata s međunarodnim sudjelovanjem održanom u svibnju u Vodicama.

Trendovi incidencije i mortaliteta raka štitnjače u Hrvatskoj

Uvod: Rak štitnjače je maligna bolest endokrinog sustava koja bilježi porast incidencije u svijetu te se nalazi na 9. mjestu najčešćih sijela raka u žena. Cilj ovog rada je opisati i interpretirati trendove incidencije i mortaliteta raka štitnjače u Hrvatskoj u razdoblju od 1988.-2010.

Metode: Podaci o incidenciji prikupljeni su iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dok su podaci o mortalitetu prikupljeni iz baze podataka o mortalitetu Svjetske zdravstvene organizacije. Da bi se procijenile promjene trendova, korištena je regresijska analiza dobno-standardiziranih stopa uz pomoć točaka spajanja (eng. joinpoint regression analysis).

Rezultati: U promatranom razdoblju rak štitnjače je dijagnosticiran u 5453 žene (80%) i 1355 muškaraca (20%), dok su od ove bolesti umrle 542 žene (66%) i 282 muškarca (34%). Analiza incidencije i mortaliteta u oba spola nije identificirala točke promjene trenda. Kod žena i muškaraca je zabilježen signifikantan rastući trend incidencije s procijenjenim godišnjim postotkom promjene (eng. EAPC) od 6.4%, odnosno 5.5%, te signifikantan pad mortaliteta s EAPC-om od -2.1% kod žena, te statistički neznačajan pad s EAPCom od -1.3% kod muškaraca.

Rasprava: Zadnja 3 desetljeća zabilježen je rastući trend raka štitnjače u Hrvatskoj, kao i širom svijeta, a visoke stope incidencije svrstale su Hrvatsku na 4. mjesto europskih zemalja s najvišom incidencijom.

Unatoč porastu incidencije stope mortaliteta ostale su niske, te čak pokazuju silazne trendove. Jedno od mogućih objašenjenja za navedene trendove je intenzivnija dijagnostika raka štitnjače.

Zaključak: U promatranom 23-godišnjem razdoblju došlo je do značajnoga porasta u stopama incidencije karcinoma štitnjače kod oba spola. Stope mortaliteta su niske, te pokazuju silazne trendove.

Luka Vučemilo, Tin Znaor

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidAndol PROOlfen gel
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: