x
x

Kombinacija multivitamina i selena odgađa progresiju HIV infekcije

  David Čičić, dr. med.

  03.12.2013.

Kombinirani dodatak multivitamina (vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin E) i selena osobama u ranom stadiju HIV infekcije, koje nisu liječene antiretrovirusnim lijekovima, siguran je i značajno odgađa progresiju bolesti, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu JAMA.

Kombinacija multivitamina i selena odgađa progresiju HIV infekcije
Vitamini su potrebni za održavanje prikladnog imunološkog odgovora, dok selen uz imunostimulaciju pokazuje i antivirusni učinak, ističu autori studije.

Bolesnici koji su dugoročno uzimali kombinirani dodatak multivitamina i selena imali su znatno manji rizik (54%) od deplecije broja CD4 stanica na vrijednosti 250/μL i niže, u odnosu na skupinu koja je uzimala placebo. Kombinacija multivitamina i selena također je povezana s manjim rizikom od razvoja AIDS-a i smrti od AIDS-a. Nije opažen učinak kombiniranog dodatka na virusno opterećenje. Dodatak samo multivitamina ili selena nije pokazao značajni učinak na progresiju bolesti u odnosu na placebo.

U istraživanju je sudjelovalo  878 bolesnika iz Bocvane u ranom stadiju infekcije subtipom C HIV-a. Niti jedan bolesnik nije liječen antiretrovirusnim lijekovima. Tijekom perioda od 24 mjeseci bolesnici su primali kombinirani dodatak multivitamina i selena, samo multivitamin, samo selen, ili placebo.

Poznato je da nedostatak mikronutrijenata utječe na funkciju imunološkog sustava, često se razvija prije simptoma HIV infekcije i povezan je s progresijom bolesti. Autori istraživanja tvrde da su vitamini potrebni za održavanje prikladnog imunološkog odgovora, dok selen uz imunostimulaciju pokazuje i antivirusni učinak.

Rezultati istraživanja proširuju terapijske mogućnosti kod bolesnika zaraženih HIV-om. Najveću korist imat će područja s ograničenim sredstvima za borbu protiv AIDS-a, gdje antiretrovirusna terapija nije dostupna ili je u začetku.