x
x

Oralne manifestacije HIV infekcije

  Doc.dr.sc. Vlaho Brailo, dr. med. dent., specijalist oralne patologije

  07.11.2014.

Oralne lezije, koje nastaju kao posljedica imunodeficijencije, mogu biti prvi znak infekcije HIV-om, mogu ukazivati na prelazak HIV infekcije u AIDS te mogu biti pokazatelj rezistencije na terapiju.

Oralne manifestacije HIV infekcije

Oralne lezije u HIV infekciji nastaju kao posljedica imunodeficijencije i obično se javljaju kada broj CD4+ limfocita T padne ispod 200/mm3. Prema učestalosti pojavljivanja u HIV infekciji dijele se na oralne lezije visoko povezane s HIV infekcijom, oralne lezije povezane s HIV infekcijom i oralne lezije koje se mogu vidjeti u HIV infekciji.

Oralne lezije visoko povezane s HIV infekcijom su oralna kandidijaza, linearni gingivni eritem, nekrotizirajući ulcerozni gingivitis i parodontitis, vlasasta leukoplakija, Kaposijev sarkom i non- Hodgkinov limfom. Najučestalija oralna lezija koja se viđa u HIV infekciji je oralna kandidijaza. Navedene oralne lezije mogu biti prvi znak infekcije HIV-om, mogu ukazivati na prelazak HIV infekcije u AIDS te mogu biti pokazatelj rezistencije na terapiju.

Antiretrovirusna terapija također može imati nuspojave u usnoj šupljini i orofacijalnoj regiji. Najčešće nuspojave antiretrovirusne trapije su kserostomija, oralne alergijske reakcije, lihenoidne reakcije, oralne pigmentacije te oralne i perioralne parestezije. 

U eri antiretrovirusne terapije incidencija oralnih lezija značajno pada te su one danas izuzetno rijetke u liječenih bolesnika. Jedina iznimka su lezije uzrokovane humanim papiloma virusom čija je incidencija porasla šest puta nakon uvođenja antiretrovirusne terapije.