x
x

Oralne manifestacije HIV infekcije

  Doc.dr.sc. Vlaho Brailo, dr. med. dent., specijalist oralne patologije

  07.11.2014.

Oralne lezije, koje nastaju kao posljedica imunodeficijencije, mogu biti prvi znak infekcije HIV-om, mogu ukazivati na prelazak HIV infekcije u AIDS te mogu biti pokazatelj rezistencije na terapiju.

Oralne manifestacije HIV infekcije

Oralne lezije u HIV infekciji nastaju kao posljedica imunodeficijencije i obično se javljaju kada broj CD4+ limfocita T padne ispod 200/mm3. Prema učestalosti pojavljivanja u HIV infekciji dijele se na oralne lezije visoko povezane s HIV infekcijom, oralne lezije povezane s HIV infekcijom i oralne lezije koje se mogu vidjeti u HIV infekciji.

Oralne lezije visoko povezane s HIV infekcijom su oralna kandidijaza, linearni gingivni eritem, nekrotizirajući ulcerozni gingivitis i parodontitis, vlasasta leukoplakija, Kaposijev sarkom i non- Hodgkinov limfom. Najučestalija oralna lezija koja se viđa u HIV infekciji je oralna kandidijaza. Navedene oralne lezije mogu biti prvi znak infekcije HIV-om, mogu ukazivati na prelazak HIV infekcije u AIDS te mogu biti pokazatelj rezistencije na terapiju.

Antiretrovirusna terapija također može imati nuspojave u usnoj šupljini i orofacijalnoj regiji. Najčešće nuspojave antiretrovirusne trapije su kserostomija, oralne alergijske reakcije, lihenoidne reakcije, oralne pigmentacije te oralne i perioralne parestezije. 

U eri antiretrovirusne terapije incidencija oralnih lezija značajno pada te su one danas izuzetno rijetke u liječenih bolesnika. Jedina iznimka su lezije uzrokovane humanim papiloma virusom čija je incidencija porasla šest puta nakon uvođenja antiretrovirusne terapije.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTPLIVIT D 2000Maxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: