x
x

Važnost ranog liječenja hiperglikemije

  04.10.2022.

Na Medscape-u su objavljene najnoviji podatci iz UK Prospective Diabetes Study (UKPDS). Radi se o praćenju bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2 u vremenski najdužem randomiziranom kontroliranom kliničkom ispitivanju.

Važnost ranog liječenja hiperglikemije
Ako se šećerna bolest tipa 2 liječite rano i učinkovito, smanjuje se rizik ireverzibilnih patofizioloških promjena kod bolesnika sa šećernom bolesti tipa 2.

Predstavljeni su novi rezultati nakon dodatnih 14 godina praćenja. U ovoj trećoj fazi UKPDS-a, istraživači su surađivali s NHS-om (National Health Service), koji je besplatan i dostupan u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu te omogućuje prikupljanje administrativnih podataka, odnosno sadrži podatke o hospitalizacijama kao i podatke iz registra umrlih.

Kombiniranjem podatka iz kliničkih ispitivanja i praćenja nakon ispitivanja, istraživači su pratili neke pacijente sa šećernom bolesti tipa 2 i tijekom 44 godine. Istraživači su ponovno postavili ista pitanja: ako rano i intenzivno počnete liječiti bolesnika s šećernom bolesti tipa 2 sulfonilurejom ili inzulinom, vidite li trajnu korist? Odgovor je, nedvosmisleno, da.

Zabilježeno je 11% manje smrtnih slučajeva i 25% manje mikrovaskularnih događaja — to su bolesti bubrega i gubitak vida što najviše zabrinjava bolesnike sa šećernom bolesti tipa 2.

U kliničkom ispitivanju metformina na pacijentima s prekomjernom težinom, nastavila se već uočena učinkovitost metformina. Zabilježeno je 31%-tno smanjenje broja srčanih udara i 25%-tno smanjenje svih uzroka smrtnosti. Istraživači su postavili pitanje zašto se i dalje vidi ovaj benefit uporabe antidijabetika i izrazili mišeljenje da rana hiperglikemija doista postavlja obrazac za daljnji razvoj bolesti.  Vidljive su ireverzibilne patofiziološke promjene koje se događaju bilo kroz oksidativne reakcije, upalne ili epigenetske promjene, koje, čini se, predstavljaju povećani rizik za bolesnike sa šećernom bolesti tipa 2. 

Poboljšanje kontrole glikemije kasnije tijekom bolesti sigurno smanjuje rizik, međutim nikada ne vraća oboljele na minimalni rizik koji je moguće postići ako se šećerna bolest tipa 2 liječite rano i učinkovito.

Metformin je očito u prednosti kod pretilih, međutim, trenutno se koristi i kod pacijenata koji nemaju prekomjernu tjelesnu težinu. Izuzetno je jeftin, a pojedine zdravstvene ekonomske analize su potvrdile da je isplativ i donosi znatnu uštedu zdravstvenom sustavu.

Paralelno provedene zdravstveno-ekonomske analize također su pokazale da intenzivno liječenje sulfonilureom i inzulinom produžuju život za godinu dana i više, a s metforminom 2,7 godina i više.

Ako rano identificiramo i liječimo osobe s dijabetesom tipa 2 i ako se izbjegavaju epizode hiperglikemije, ujedno se izbjegavaju i moguće komplikacije. To ne isključuje korištenje drugih antidijabetika, istaknuli su istraživači i naveli da metformin i/ili sulfonilureja nisu nužno lijekovi prve linije, međutim, oni su komplementarni uz ostale lijekove i to osobito kod bolesnika koji još nemaju komplikacija.