x
x

ASK poboljšava preživljenje u osoba s kolorektalnim karcinomom

  Klara Čičić, dr. med.

  08.04.2014.

Redovito uzimanje niskih doza acetilsalicilne kiseline (ASK) u osoba s kolorektalnim karcinomom poboljšava preživljenje, osobito ako tumorske stanice ispoljavaju antigen HLA I, objavljeno je u časopisu JAMA Internal medicine.

ASK poboljšava preživljenje u osoba s kolorektalnim karcinomom
Acetilsalicilna kiselina kod dijela oboljelih od kolorektalnog karcinoma doista poboljšava preživljenje. Mehanizam učinka ASK na kolorektalni karcinom nije do kraja poznat.

Od 999 pacijenata, 18.2 % ih je uzimalo ASK i među njima je umrlo 37,9%, dok je među ostalima umrlo 48.5%. Upotreba ASK u pacijenata s kolorektalnim karcinomom povezana je s boljim ukupnim preživljenjem, a potencijalna korist acetilsalicilne kiseline najveća je bila u pacijenata s ekspresijom HLA I antigena.

Znanstvenici su ispitali tumorsko tkivo gotovo 100 pacijenata s kolorektalnim karcinomom na antigen HLA klase I i prostaglandin endoperoksid sintazu 2 (PTGS2). Podaci o uzimanju ASK (14 dana ili više) dobiveni su iz povijesti bolesti.

Već se neko vrijeme zna da acetilsalicilna kiselina snižava rizik oboljenja od kolorektalnog karcinoma, no istraživanje acetilsalicilne kiseline kao lijeka za kolorektalni karcinom počelo je tek 2009.godine. Ova studija ukazuje na to da acetilsalicilna kiselina dijelu oboljelih od kolorektalnog karcinoma doista poboljšava preživljenje. Mehanizam učinka ASK na kolorektalni karcinom nije do kraja poznat. 

VEZANI SADRŽAJ > <