x
x

Metaloproteinaze u praćenju papilarnog karcinoma štitnjače

  10.07.2014.

Pojačana aktivacija matriks metaloproteinaze-9 korelira sa stupnjem infiltracije papilarnog karcinoma štitnjače, objavljeno je u CMJ-u.

Metaloproteinaze u praćenju papilarnog karcinoma štitnjače
In situ zimografija s inhibitorom MMP-2 prvi put je pokazala snažan utjecaj aktivnosti MMP-9 na stupanj tumorske infiltracije za vrijeme progresije papilarnog karcinoma štitnjače.

Cilj Utvrditi može limatriks metaloproteinaza -9 (MMP-9) biti koristan dopunski način predviđanja ponašanja papilarnog karcinoma štitnjače tako što smo odredili profil njene ekspresije i proteolitičku aktivnost kod tog karcinoma uz pomoć različitih tehnika i korelirali nalaze s kliničko-patološkim prognostičkim čimbenicima.

Postupci Imunohistokemijska lokalizacija MMP-9 analizirana je antitijelima specifičnim za ukupnu i za aktivnu MMP-9. Aktivacijski omjeri MMP-9 izračunati su uz pomoć kvantitativne gel zimografije. Enzimska aktivnost MMP-9 lokalizirana je in situ zimografijom nakon što je inhibirana aktivnost MMP-2.

Rezultati Imunobojenje ukupne i aktivne MMP-9 primijećeno je u tumorskom tkivu i povremeno u ne-neoplastičnom epitelu. Samo je aktivna MMP-9 bila značajno povezana s invazijom tumora izvan štitnjače, metastazom limfnih čvorova, i stupnjem tumorske infiltracije (P < 0,001, P = 0,004, odnosno P < 0,001). Gel zimografija pokazala je korelaciju između MMP-9 omjera aktivacije i zahvaćenosti čvorova, invazije tumora van štitnjače, i stupnja tumorske infiltracije. In situ zimografija pokazala je aktivnost želatinaza u tumorskim parenhimskim i stromalnim stanicama. Štoviše, nakon primjene inhibitora MMP-2 ostatak aktivnosti želatinaza, koji odgovara aktivnosti MMP-9, bio je najviši kod karcinoma s najvećim stupnjem tumorske infiltracije.

Zaključak Ovo je prvo istraživanje koje ukazuje da imunohistokemijska procjena aktivne MMP-9 i određivanje njenog aktivacijskom omjera gel zimografijom može biti koristan dodatak postojećim kliničko-patološkim čimbenicima za predviđanje ponašanja tumora. Što je najvažnije, in situ zimografija s inhibitorom MMP-2 prvi put je pokazala snažan utjecaj aktivnosti MMP-9 na stupanj tumorske infiltracije za vrijeme progresije papilarnog karcinoma štitnjače.

Ilona Marečko, Dubravka Cvejić, Sonja Šelemetjev, Svetlana Paskaš, Svetislav Tatić, Ivan Paunović, Svetlana Savin

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluGastalIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: