x
x

Antisekrecijski lijekovi povezani s nedostatkom vitamina B-12

  David Čičić, dr. med.

  20.12.2013.

Dugotrajna terapija antisekretornim lijekovima, inhibitorima protonske pumpe ili blokatorima H-2 receptora, povezana je s razvojem nedostatka vitamina B-12, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Antisekrecijski lijekovi povezani s nedostatkom vitamina B-12

Rezultati istraživanja pokazali su da je terapija inhibitorima protonske pumpe (IPP), u trajanju od 2 godine ili duža, bila povezana s 65% većim rizikom za razvoj nedostatka vitamina B-12. Dvogodišnja ili duža terapija H-2 blokatorima povećavala je rizik za 25%.

U ovom istraživanju slučajeva i kontrola uspoređeno je 25.956 osoba kojima je dijagnosticiran nedostatkom vitamina B-12 i 184.199 zdravih osoba. Među bolesnicima s nedostatkom vitamina B-12, 12% je bilo na dugotrajnoj terapiji IPP-om, u odnosu na 7,2% u kontrolnoj skupini. Slično, 4,2% bolesnika s nedostatkom vitamina B-12 dugotrajno je liječeno H-2 blokatorima, u odnosu na 3,2% kontrola.

Inhibitori protonske pumpe i H-2 blokatori su jedni od najčešće propisivanih lijekova. Koriste se u liječenju GERB-a, gastritisa i ulkusne bolesti. Međutim, kako smanjuju izlučivanje želučane kiseline, autori smatraju da mogu uzrokovati malapsorpciju vitamina B-12.

Vitamin B12 sudjeluje u mnogim procesima u organizmu, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i mijelinske ovojnice. Teži nedostatak očituje se pernicioznom anemijom. No puno prije pojave anemije javljaju se drugi simptomi, najčešće neurološke naravi (obamrlost, trnci, osjećaj žarenja u nogama, drhtavica, slabost mišića, poremećaji spavanja, gubitak pamćenja, iracionalna srdžba, narušena mentalna funkcija) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze i opsesivno-kompulzivno ponašanje).