x
x

Acidosupresija povezana s bolničkom pneumonijom

  Klara Čičić, dr. med.

  01.01.2015.

Upotreba lijekova koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline u pacijenata s akutnim moždanim udarom povezana je s povećanim rizikom od bolnički stečene pneumonije, pokazalo je veliko kohortno istraživanje objavljeno u časopsu Annals of Neurology.

Acidosupresija povezana s bolničkom pneumonijom

Multivarijatna analiza pokazala je kako je upotreba lijekova koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline povezana sa značajno većim rizikom od pneumonije (OR 2,7) stoga je opravdano preispitati praksu rutinskog prepisivanja ovih lijekova u nekim bolnicama. Rizik se pokazao većim pri upotrebi inhibitora protonske pumpe u odnosu na antagoniste H2 receptora.

U američkom istraživanju sudjelovalo je 1676 odraslih bolesnika hospitaliziranih radi akutnog ishemijskog ili hemoragijskog moždanog udara u razdoblju od 2000. do 2010. godine. Praćenje je pokazalo da je čak 80% bolesnika dobivalo je lijekove koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline (inhibitore protonske pume (IPP) i antagoniste histamin-2 receptora). Pojavnost bolnički stečene upale pluća bila je 17,2%.

Bolnički stečena pneumonija može se javiti kao komplikacija bolničkog liječenja moždanog udara. Mjere prevencije nisu osobito uspješne, a liječenje nije jednostavno. Otprije je poznato da se supresijom lučenja želučane kiseline povećava i rizik infekcije bakterijom Clostridium difficile.

Ovi rezultati i dosadašnja saznanja pokazuju kako lijekove koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline ne bi smjelo koristiti olako, bez valjane kliničke indikacije zasnovane na dokazima.