x
x

Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja

  22.07.2013.

U svijetu se, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa. Ovogodišnji Svjetski dan hepatitisa obilježava se pod sloganom "Ovo je hepatitis. Upoznaj ga. Suprotstavi se.". Hrvatska se priključila obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa brojnim edukativnim skupovima za javnost i za zdravstvene djelatnike.

Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa je skretanje pažnje zdravstvenih djelatnika i javnosti prvenstveno na virusne hepatitise B i C, uključujući javnozdravstveni značaj virusnih hepatitisa, poteškoće koje proizlaze iz kasnog dijagnosticiranja infekcije, te nužnosti pravodobnog i adekvatnog liječenja i prevencije daljnjeg širenja zaraze.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je virusom hepatitisa B zaraženo 240 milijuna ljudi, a virusom hepatitisa C 150 milijuna ljudi. Zaražene osobe često imaju vrlo blage simptome, ili ih uopće nemaju, a bolest može prijeći u kronični oblik sa posljedičnim razvojem ciroze i karcinoma jetre.

U Hrvatskoj se zadnjih godina godišnje evidentira oko 200 novootkrivenih hepatitis B infekcija (asimptomatskih nositelja virusa i akutno oboljelih od hepatitisa B zajedno), te isto toliko hepatitis C infekcija (asimptomatske infekcije i oboljeli od hepatitisa C).

Prevalencija hepatitis B infekcije u općoj populaciji Hrvatske je oko 0,5%, što znači da jedna od 200 osoba nosi hepatitis B virus, a prevalencija hepatitis C infekcije se procjenjuje da je podjednaka ili nešto niža od prevalencije hepatitis B nosilaštva.

Zahvaljujući preventivnim aktivnostima, broj novootkrivenih nositelja virusa hepatitisa B i C (sa simptomima bolesti i bez) se smanjuje zadnjih godina. Grafikoni 1. i 2. ilustriraju kretanje broja prijava hepatitis B i C infekcije u Hrvatskoj. Osim uočljivog pada ukupnog broja prijava, došlo je do značajne promjene u dobnoj strukturi osoba s novootkrivenom infekcijom. Najveći pad novootkrivenih u dobnoj je skupini adolescenata i mladih odraslih, čime se srednja dob novootkrivenih osoba s infekcijom pomiče u starije dobne skupine.

Brojne mjere sprečavanja širenja infekcije koje su dovele do smanjenja incidencije su zajedničke za hepatitis B i C, poput edukacije i inspekcijskog nadzora nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), mjera za sprečavanje bolničkih infekcija, mjera za sigurnost krvi i krvnih derivata, edukativne kampanje usmjerene mladima, mjere za smanjenje intravenoznog korištenja opojnih sredstava i programi smanjenja štete. 

Pad učestalosti hepatitisa B je ubrzan cijepljenjem koje se u Hrvatskoj rutinski provodi u šestom razredu osnovne škole od 1999. godine. Od 2007. godine, provodi se i cijepljenje dojenčadi protiv hepatitisa B.