x
x

Danski donor sperme prenio ozbiljno genetsko oštećenje

  20.10.2012.

Muškarac, vođen pod šifrom „donor 7042“, je doniranjem sperme u kopenhaškoj klinici Nordisk Cryobank prenio desetcima djece ozbiljno genetsko oštećenje. Gornja granica trudnoća po donoru je trebala biti 25 i oštećenje je trebalo biti otkriveno, ali sad barem petero djece ima tumor-producirajući neurološki poremećaj poznat kao neurofibromatoza tip I (NF1) ili Von Recklinghausenovu bolest.

Danski donor sperme prenio ozbiljno genetsko oštećenje

Klinika je prvu spoznaju o oboljenju djece imala 2009.godine ali nije učinila ništa po tom pitanju.

„Naš tim liječnika i genetičara je razmotrio slučaj, ali nije smatrao da ima dovoljno razloga za sumnju te stoga ni dovoljno razloga za prestanak", rekao je Peter Bower, ravnatelj klinike. Muškarčeva sperma je bila upotrijebljena u 14 klinika i do sad je iz nje začeto 43 djece, od čega 18 u Švedskoj i Norveškoj.

Roditelji razmišljaju o pokretanju pravnih postupaka. „Želimo saznati što Cryobank zbilja misli i otkriti istinu iza cijelog sustava. Sve to rade samo zbog novca, a to je vidljivo kad pogledate koliko puta je ovaj donor korišten. Ne želimo da se ovo više ikome dogodi", izjavila je jedna majka za norveške medije.

Potaknute ovim skandalom, danske vlasti su postavile novu gornju granicu od najviše 12 trudnoća po donoru. Ukoliko se pojavi i najmanja sumnja na genetsko oštećenje, banka sperme mora obustaviti opskrbu donorovom spermom.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Ivan Bambir, dr.med.