x
x

Zašto europski transplantati bubrega duže traju?

  16.10.2012.

Razlika u preživljenju presatka bubrega kod transplantacije u Europi i SAD-u leži u duljini primjene imunosupresivne terapije, objavljeno je u časopisu "Transplantation".

Zašto europski transplantati bubrega duže traju?

Istraživači su pomoću registra bolesnika s transplantiranim bubregom u razdoblju od 2005. do 2008. godine, procijenili jedno, petogodišnje i desetogodišnje preživljenje presatka. Jednogodišnje preživljenje nije se razlikovalo između Europe i SAD-a, ali petogodišnje preživljenje je iznosilo 77% za Europu i bilo je statistički značajnije u odnosu na bijelce u SAD-u (71%), hispanjolce (73%) i afro-amerikance (62%). Desetogodišnje preživljenje imalo je sličan profil.

Autori su primijetili da Medicare u SAD-u pokriva troškove imunosupresivne terapije samo 3 godine nakon transplantacije dok europske zemlje u principu ne ograničavaju duljinu primjene imunosupresivne terapije.

Istraživači pretpostavljaju da je kraća primjena imunosupresiva u SAD-u, razlog lošijim rezultatima preživljenja presatka bubrega koji se očituju nakon 3 do 4 godine.

VEZANI SADRŽAJ > <