x
x

Edukacija otočkih liječnika o postupcima hitnog medicinskog prijevoza

  22.05.2012.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u suradnji sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje u Splitu je održana dvodnevna edukacija za liječnike s otoka koji su za prijevoz oboljelog/ozlijeđenog pacijenta do bolnice često primorani koristiti hitni zračni medicinski prijevoz.

Edukacija otočkih liječnika o postupcima hitnog medicinskog prijevoza

Kombinacija predavanja s područja medicine, sigurnosti te zaštite i spašavanja na održanom sastanku logičan je slijed Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske, koji su 25. travnja 2012. potpisali ministar obrane Ante Kotromanović i ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić. Prema sporazumu u zračnoj bazi Divulje - Split tijekom cijele godine nalaziti će se dodatni tim hitne medicinske službe. Taj tim uz helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem (kapetan zrakoplova, kopilot i tehničar letač za helikoptere) na raspolaganju ima opremu potrebnu za pratnju i liječenje pacijenta tijekom leta, čime se značajno mijenja dosadašnja praksa kada je u pratnji pacijenta bio liječnik koji je indicirao prijevoz i time napuštao svoje radno mjesto. Sada liječnik koji upućuje zahtjev za prijevoz neće napuštati radno mjesto, budući da će pacijenta preuzeti helikopterski medicinski tim.

Potpisani sporazum dio je uspješne reorganizacije hitne medicinske službe koja se provodi u Hrvatskoj, a kojim se osigurava organiziran i kvalitetan hitni zračni medicinski prijevoz za građane Hrvatske i za veliki broj turista koji se očekuje tijekom turističke sezone.

O važnosti Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske te važnosti poznavanja načina postupanja u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza okupljenim liječnicima govorila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba - Bujević. Dr. Ingrid Bošan-Kilibarda i dr. Radmila Majhen Ujević upoznale su ih s indikacijama odnosno s određenim stanjima, bolestima i ozljedama koje zahtijevaju pozivanje helikoptera, dok se ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić detaljno osvrnuo na protokol postupanja za pozivanje helikoptera.

Osim medicinskih tema, na sastanku je poručnik Josip Perić iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske - Eskadrile transportnih helikoptera okupljenima objasnio kako će tim hitne medicinske službe najsigurnije prići helikopteru, unijeti odnosno iznijeti pacijenta, dok je načelnik Državnog centra 112 DUZS-a Zoran Šimić predstavio protok komunikacije za pozivanje helikoptera.