x
x

Telemedicinske konzultacije u SAD-u sve popularnije

  26.03.2024.

Mnogi pacijenti, a što uključuje i osobe s pojačanom skrbi, često odabiru telemedicinske konzultacije čak i u slučaju kad imaju mogućnost za osobni posjet liječniku, objavljeno je u časopisu JAMA Network Open.

Telemedicinske konzultacije u SAD-u sve popularnije

Eva Chang iz Advocate Health u Milwaukeeju, Wisconsin i suradnici procijenili su karakteristike pacijenata povezane s uporabom telemedicinskih konzultacija i načinom na koji se provode telemedicinske usluge. Analiza je uključivala podatke 5437 odraslih osoba u SAD-u koje su 2022. posjetile zdravstvenu ustanovu i sudjelovale u anketi o nacionalnim trendovima zdravstvenih informacija.

Istraživači su otkrili da je 43 % pacijenata imalo termin za telemedicinsku konzultaciju, pri čemu je 70 % odabralo video konzultacije, a 30 % samo audio konzultaciju.

Telemedicinske konzultacije su bile rjeđi među starijim pacijentima (75 godina i više), onima koji nisu imali pristup internetu i ljudima koji žive na srednjem zapadu. Telemedicinske konzultacije su povezane sa ženskim spolom (prilagođeni omjer izgleda [aOR], 1,43), kroničnim stanjima (aOR, 2,13) i višestrukim posjetima zdravstvenim ustanovama (dva do četiri posjeta: aOR, 1,77; najmanje pet posjeta: aOR, 3,29 ). Audio telemedicnske konzultacije više se vežu uz stariju dob (65 do 74 godine: aOR, 2,13; 75 godina i više: aOR, 3,58), bez zdravstvenog osiguranja (aOR, 2,84) i bez upotrebe interneta (aOR, 2,11). Nisu primijećene značajne razlike u korištenju ili načinu telemedicinske konzultacije prema obrazovanju, rasi i etničkoj pripadnosti ili prihodu.

Ova otkrića upućuju na to da mnogi pacijenti odabiru korištenje telemedicinskih konzultacija i u trenutku kada su dostupni osobni posjeti liječniku. To se osobito odnosi na videoposjete koje će manje koristiti starije osobe i osobe koje imaju određene prepreke u korištenju telemedicinskih konzultacija.