x
x

Svjetski dan prve pomoći

  14.09.2013.

Ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći obilježava se pod motom: “ Prva pomoć i sigurnost u cestovnom prometu“.

Svjetski dan prve pomoći

Nacionalna društva Crvenog križa potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društva Crvenog križa i društva Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu, povodom ovog dana, organiziraju niz aktivnosti, a ove godine imaju cilj ukazati na važnost pravodobnog i pravilnog pružanja prve pomoći ozlijeđenima u prometnim nesrećama.

Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa,

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se razdoblje 2011. - 2020. proglašava Desetljećem akcije za sigurnost cestovnog prometa, a glavni cilj je kroz ulaganja u prevenciju smanjiti smrtnost za 50%.

Prema podacima „Drugog globalnog izvješća o stanju sigurnosti u cestovnom prometu“ koje je ove godine objavila Svjetska zdravstvene organizacija, u svijetu je 2010. godine zbog cestovnih prometnih nesreća smrtno stradalo 1,24 milijuna ljudi dok ih je 20-50 milijuna ozlijeđeno. Najviše je osoba (92%) stradalo u slabo i srednje gospodarski razvijenim državama. Prometne nesreće su vodeći uzrok smrti u dobi 15-29 godina u svijetu. Više od tri četvrtine stradalih u prometnim nesrećama u svijetu su osobe muškog spola. Polovica ukupno poginulih (49%) u cestovnom prometu odnosi se na vulnerabilnu skupinu: motocikliste (23%), pješake (22%) i bicikliste (5%). Vozači i suputnici u vozilu čine 31% poginulih. Države niske i srednje gospodarske razvijenosti imaju značajno veći udio vulnerabilne skupine sudionika u prometu u smrtnosti. Ukoliko se nastave dosadašnji trendovi, procjenjuje se da će se do 2030. godine cestovne prometne nesreće popeti s devetog na peto mjesto vodećih uzroka smrti. S obzirom da su cestovne prometne nesreće jedan od vodećih uzroka prijevremene smrtnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se razdoblje 2011. - 2020. proglašava Desetljećem akcije za sigurnost cestovnog prometa, a glavni cilj je kroz ulaganja u prevenciju smanjiti smrtnost za 50%.

Edukacije iz prve pomoći

Više od 50% osoba umire u prvim minutama nakon prometne nesreće. Postupcima prve pomoći i pozivom u pomoć može se spasiti život, spriječiti nastanak trajnih posljedica i skratiti trajanje liječenja i oporavka ozlijeđene osobe. J

U cilju povećanja sigurnosti cestovnog prometa potrebno je sustavno provoditi niz mjera, a među najvažnije se ubraja edukacija svih sudionika u prometu o rizičnim čimbenicima za stradavanje u prometnim nesrećama kao i o mjerama prevencije. Među mjere koje se ističu u cilju smanjenja zdravstvenih posljedica prometnih nesreća ubrajaju se: osiguranje pravovremene dojave o prometnoj nesreći, osiguranje brzog dolaska i prijevoza vozilima hitne medicinske službe, osiguranje hitnog zbrinjavanja, liječenja i rehabilitacije ozlijeđenih, provođenje specijalizirane edukacije liječnika i ostalih zdravstvenih radnika, te provođenje edukacije laika iz pružanja prve pomoći. 

Više od 50% osoba umire u prvim minutama nakon prometne nesreće. Postupcima prve pomoći i pozivom u pomoć može se spasiti život, spriječiti nastanak trajnih posljedica i skratiti trajanje liječenja i oporavka ozlijeđene osobe. Jedna od ključnih poruka u okviru ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći je isticanje važnosti edukacije iz prve pomoći u okviru osposobljavanja kandidata za vozače.

Ivana Brkić Biloš, dr. med