x
x

Projekti Telecordis i Teletransfuzija

  01.10.2022.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Telecordis i Teletransfuzija potpisali su u rujnu 2022. godine Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), Ministarstvo zdravstva i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Navedeni projekti dio su investicija u zdravstvu koje će se provesti u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.

Projekti Telecordis i Teletransfuzija

Projektom Telecordis povećat će se dostupnost specijalističke kardiološke usluge stanovništvu ruralnih i otočnih područja pomoću telemedicine. Naime, u okviru projekta ukupne vrijednosti 5 181 770 kuna, HZHM će nabaviti medicinsku i računalnu opremu za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, spirometrije i 12 kanalnog EKG-a te ju postaviti u 40 telemedicinskih pristupnih centara na razini primarne zdravstvene zaštite. Nalaze će očitavati specijalisti kardiologije na daljinu, odnosno iz četiri specijalistička telemedicinska centra koja se nalaze u kliničkim bolničkim centrima Osijek, Rijeka, Split i Zagreb. Osim što će provedbom projekta Telecordis ovi redovni dijagnostički postupci biti dostupniji i građanima koji žive na udaljenim i izoliranim područjima, ujedno će se racionalizirati upotreba specijalističkog medicinskog kadra te istovremeno digitalizirati i modernizirati zdravstvena usluga.

Na tom tragu je i projekt Teletransfuzija kojim će se digitalizirati usluga iz transfuzijske medicine te ojačati povezanost svih bolničkih ustanova koje imaju transfuzijske odjele. U sklopu projekta nabavit će se medicinska i računalna oprema za 35 telemedicinskih specijalističkih i pristupnih centara uz pomoć koje će se fizički uzorci digitalizirati kako bi specijalist zadužen za očitovanje mogao iz tog digitalnog snimka kreirati digitalni nalaz. Osnaživanje telemedicinske povezanosti transfuzijskih centara jamči veći pristup transfuzijskim uslugama pacijentima u svim područjima Republike Hrvatske, ali i racionalnije korištenje dostupnog medicinsko-tehničkog kadra. Vrijednost ovog projekta iznosi 14 916 854 kuna.