x
x

Svakodnevne prehrambene navike imaju snažan utjecaj na mikrofloru

  29.05.2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Science, gotovo sve što jedemo može utjecati na sastav naše crijevne mikroflore, a posljedično i na zdravlje.

Svakodnevne prehrambene navike imaju snažan utjecaj na mikrofloru

U navedenom istraživanju sudjelovalo je preko 1 100 ispitanika – sudionika jednog nizozemskog javnozdravstvenog projekta čiji je cilj pratiti zdravlje stanovništva. Od ispitanika su prikupljeni podaci o prehrambenim navikama i korištenju lijekova, a uzeti su i uzorci stolice kako bi se odredilo koji mikroorganizmi obitavaju u njihovom probavnom taktu. 

Analiza rezultata pokazala je da čak 60 prehrambenih čimbenika utječe na raznolikost mikroflore. Pravi značaj ovih saznanja trenutno nije u potpunosti jasan, ali poznato je da je veća raznolikost mikroflore povezana s boljim zdravljem. S većom raznovrsnosti u sastavu mikroflore, primjerice, povezana je redovita konzumacija jogurta i mlaćenice te kave i vina, dok je unos punomasnog mlijeka te općenito viši unos energije zapažen kao nepovoljan utjecaj. 

Što se tiče lijekova, njih 19 je pokazalo učinak na raznolikost „stanovnika“ crijevne mikroflore. 

Potrebno je još istraživanja kako bi se detaljnije odredilo djelovanje pojedine hrane i lijekova, no vijest da se prilagođavanjem prehrane i regulacijom korištenja lijekova može povoljno djelovati na crijevnu mikrofloru, svakako je dobrodošla.