x
x

Bakterije crijeva povezane s dugotrajnim COVID-19

  27.01.2022.

Prema novim otkrićima poremećaj bakterija u crijevima povezan je s osjetljivošću na dugotrajni sindrom COVID-19. Radi se o prvoj studiji koja pokazuje da je promijenjen sastav crijevne mikrobiote snažno povezan s upornim simptomima kod pacijenata s COVID-19 i do 6 mjeseci nakon preboljenja bolesti.

Bakterije crijeva povezane s dugotrajnim COVID-19
Mikrobiota crijeva utječe na zdravlje domaćina, pruža ključne prednosti u razvoju imunološkog sustava, prevenciji infekcija, stjecanja hranjivih tvari i funkcionalnosti mozga i živčanog sustava.

Iako su pronađene veze između crijevne mikrobiote i drugih bolesti, ovo je prvo objavljeno istraživanje koje pokazuje vezu bakterija u crijevima s dugoročnim učincima COVID-19, istraživača sa sjedištem na kineskom sveučilištu u Hong Kongu.

U tri bolnice znanstvenici su selektirali 106 pacijenata s COVID-19 od veljače do kolovoza 2020. i usporedili ih s osobama koje nisu imale COVID-19, regrutirane 2019. godine. Težina bolesti COVID-19 u uključenih pacijenata klasificirana je uglavnom kao blaga do umjerena.

U 3 mjeseca, 86 pacijenata oboljelih od COVID-19 imalo je post-akutni COVID-19 sindrom (PACS) – definiran kao barem jedan perzistentni, inače neobjašnjivi simptom 4 tjedna nakon uklanjanja virusa. Zabilježeno je da je 81 pacijent imao PACS u 6 mjeseci i to najčešće umor, loše pamćenje, gubitak kose, tjeskobu i probleme sa spavanjem.

Koristeći uzorke stolice za svoju analizu, istraživači su otkrili da su, općenito gledano, raznolikost vrsta bakterija i brojnost tih bakterija značajno niži nakon 6 mjeseci za one s PACS-om, u usporedbi s onima bez PACS-a i s kontrolama (P < .05 i P < .0001, redom). Među onima s PACS-om, zabilježeno je smanjenje 28 vrsta bakterija, a 14 je obogaćeno, kako na početku tako i nakon praćenja. Oni pacijenti koji su imali COVID-19, ali ne i PACS, imali su promjenu samo 25 vrsta bakterija u trenutku prijema u bolnicu, a svi su se normalizirali za 6 mjeseci.

Pojavljivanje respiratornih simptoma nakon 6 mjeseci povezano je s višim razinama oportunističkih patogena kao što su Streptococcus anginosus i S. vestibularis. Neuropsihijatrijski simptomi i umor bili su povezani s bolničkim patogenima koji su povezani s oportunističkim infekcijama, kao što su Clostridium innocuum i Actinomyces naeslundii (P < 0,05).

Kod pacijenata s gubitkom kose zabilježen je manjak bakterija koje proizvode butirat, korisnu masnu kiselinu. Neke od analiziranh bakterija, uključujući Bifidobacterium pseudocatenulatum i Faecalibacterium prausnitzii, imale su najveću inverznu korelaciju s PACS-om nakon 6 mjeseci (P < .05), otkrili su istraživači.

Posebni mikrobiološki profili crijeva može ukazivati ​​na povećanu osjetljivost.

Iako su nalazi izvučeni od pacijenata s ranijim sojevima virusa COVID-19, nalazi se i dalje odnose na nove varijante, uključujući Omicron, budući da one predstavljaju isti problem trajnog poremećaja imunološkog sustava.

Ista skupina znanstvenika sada provodi ispitivanje kako bi moduliranje mikrobioma moglo spriječiti dugotrajni COVID-19 i potaknuti antitijela nakon cijepljenja kod osoba s visokim rizikom.

Mikrobiota crijeva utječe na zdravlje domaćina, pruža ključne prednosti u razvoju imunološkog sustava, prevenciji infekcija, stjecanja hranjivih tvari i funkcionalnosti mozga i živčanog sustava. S obzirom na milijune ljudi zaraženih tijekom pandemije koja je u tijeku, ovi nalazi su snažan poticaj za razmatranje modulacije mikrobiote kako bi se olakšao pravovremeni oporavak i smanjio teret post-akutnog sindroma COVID-19.