x
x

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest ima volonterku godine

  12.12.2011.

Državnu nagradu za najbolju volonterku godine dobila je Mira Dajčić, iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, a nagradu za najboljeg organizatora volontiranja Udruga ZORA iz Čakovca, koja radi na prevenciji nasilja i razvoju ljudskih prava. U svojim govorima i gospođa Dajčić i izvršna direktorica Udruge ZORA istakle su kako je primaju u ime svih volontera i volonterki s kojima su radili, te istakle osobni razvoj kojeg osobi donosi volontiranje, uzajamnost primanja i davanja. Nagrade su dodijeljene 5. prosinca u Zagrebu u povodu Europskog dana volontera.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest ima volonterku godine

Delegacija Europske unije prenosi i informacije o novinarskoj nagradi, pokrenutoj u partnerstvu s MOBMS-om i Hrvatskom mrežom volonterskih centara:

Marina Damjan proglašena je pobjednicom za najbolje pisano izvještavanje. Njeni članci o volontiranju objavljeni u Glasu Istre i na portalu Educentra ocijenjeni su najboljima jer su u najvećoj mjeri prenijeli duh i problematiku volontiranja. Gđa Damjan je u svojom prijavi također pokazala kako se temom volontiranja bavila kontinuirano, te je pokazala znanje ne samo o aktivnostima hrvatskih volontera nego i o Europskoj volonterskoj službi, a čije je djelovanje u Hrvatskoj pratila u svojim člancima objavljenim u Glasu Istre.

U kategoriji najboljeg audio-vizualnog izvještavanja, Željka Kovačević je proglašena pobjednicom za najbolje televizijsko izvještavanje. Djelujući u sklopu udruge „Fade in", gđa Kovačević je obradila više priloga o volontiranju, a koji su objavljeni tijekom godine u emisijama „Dobro jutro Hrvatska" na Hrvatskoj televiziji. Gđa Kovačević je u svojim prilozima prezentirala javnosti rad volontera i volonterskih udruga diljem Hrvatske naglašavajući važnost njihovog djelovanja kako za pojedince tako i za samu zajednicu.

Ivana Sučić proglašena je pobjednicom za najbolje radijsko izvještavanje. U svom autorskom djelu emisija emitiranih na Hrvatskom radiju, gđa Sučić posvetila je pet emisija temi volontiranja u kojima je prezentirala rad i aktivnosti hrvatskih volontera u Republici Hrvatskoj, Volonterskog centra Zagreb te akciji „Hrvatska volontira" koja je održana u rujnu 2011 u nekoliko gradova diljem Hrvatske.

Povodom obilježavanja 2011. Europske godine volontiranja, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisala je natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja kako bi odala priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja.

Mira Dajčić volonter godine

Volonterski rad Mire Dajčić, podpredsjednice i voditeljice Savjetovališta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, bitno utječe na kvalitetu življenja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i njihovih obitelji. Stalno unaprjeđujući i promičući djelovanje Savjetovališta za obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti, razvila je jedinstven i sveobuhvatan sustav pomoći.

Osim redovnih sastanaka s članovima obitelji oboljelih u prostorijama Udruge tijekom kojih pruža stručne savjete, pokrenula je i rad Grupa za samopomoć, a stalno je dostupna i na SOS telefonu (mobitelu) Udruge, kojim njezini članovi uvijek mogu dobiti potrebne savjete.

Stručni rad Mire Dajčić uz ostalo obilježava i autorstvo različitih brošura namijenjenih svima koji njeguju oboljele od Alzheimerove bolesti kao i mnogobrojni stručni članci i javni nastupi kojima neumorno promiče potrebu davanja veće društvene pažnje ovoj opakoj bolesti koja poprima gotovo epidemijske razmjere.