x
x

Problemi vezani uz raspisani natječaj HZZO-a za ortopedska pomagala

  21.05.2011.

Dana 13. svibnja 2011. u prostorijama HUP-a održan je sastanak Koordinacije specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima koja djeluje unutar HUP - Udruge trgovine.

Problemi vezani uz raspisani natječaj HZZO-a za ortopedska pomagala

Raspravljalo se o problemima vezanim uz raspisani natječaj HZZO-a za ortopedska pomagala od 9. svibnja 2011. godine.

Naime, sastavni dio natječajne dokumentacije su i dva ugovora koje bi trebali potpisati isporučitelji: Ugovor o društvenoj solidarnosti i fiskalnoj odgovornosti i Ugovor o etičkom oglašavanju. Naime, Ugovor o fiskalnoj odgovornosti predviđa da nositelji upisa (isporučitelji) preuzimaju obvezu isporučiti ortopedska pomagala i nakon što prođe limit potrošnje po određenoj grupi pomagala za određenu kalendarsku godinu, koji je određen prema HZZO-u, ali te isporuke ne bi se u konačnici platile.

Postavlja se pitanje kako će se pratiti potrošnja tijekom godine. Nadalje, apsurd je i u tome što maloprodaja isto tako mora isporučiti pomagala iznad predviđene potrošnje, ali za to ne snosi fiskalnu odgovornost, a HZZO će račun za ispostavljeno pomagalo ispostaviti nositelju upisa, i to po prodajnoj cijeni. Na taj način nositelj upisa neće dobiti novac za isporučenu robu.

Ugovor o etičkom oglašavanju predviđa da svi isporučitelji moraju u HZZO-u ostaviti depozit od 1 posto u odnosu na njihov prošlogodišnji promet s tom institucijom, s tim da će se 0,5 posto vratiti ako se ispoštuju stavke.