x
x

HZZO: Nove cijene neće negativno utjecati na poslovanje zdravstvenih ustanova

  18.06.2011.

Netočni su navodi da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jednostranim izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja smanjio cijene pojedinih zdravstvenih usluga bez ikakvog dogovora sa strukom i bez prethodne analize strukture cijena zdravstvenih usluga, stoji priopćenju HZZO-a u kojem se reagira na navode Udruge poslodavaca o korekciji cijena zdravstvenih usluga.

HZZO: Nove cijene neće negativno utjecati na poslovanje zdravstvenih ustanova

HZZO ističe da je navedenu odluku donio na osnovi detaljne analize strukture cijena pojedinih zdravstvenih usluga i uz prethodno dostavljena mišljenja stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora. Također, kao i uvijek prije donošenja odluka kojima se mijenjaju cijene zdravstvenih usluga, HZZO je i sada, Hrvatsku liječničku komoru upoznao sa sadržajem spomenute odluke, a ista komora na nju nije imala primjedbi, ističe se u priopćenju.

Iz HZZO-a posebno ukazuju da u strukturi cijena pojedinih usluga značajan dio čini i cijena lijekova. Cijene pojedinih lijekova su značajno smanjene u proteklom vremenu čime je stvorena objektivna podloga za usklađenje cijena sa stvarnim troškovima, a osobito je to slučaj sa cijenom lijekova koji se koriste kod hemodijalize, dodaje se u pripćenju.

Iz HZZO-a poručuju i kako je netočno da se prilikom donošenja odluke postupilo nezakonito budući se prvo nisu izmijenili ugovori na koje se odluka donosi, pa se tek onda izmijenila sama odluka. Naime, upravo bi takvo postupanje bilo nezakonito, jer se ugovori sklopljeni na temelju jednog pravnog akta nikada ne mogu mijenjati bez njegove prethodne izmjene.

Kako se dalje ističe, nove cijene zdravstvenih usluga neće imati negativan utjecaj na poslovanje zdravstvenih ustanova, isto iz razloga što su ugovoreni "limiti" zdravstvenih ustanova za sada ostali isti. S obzirom da bi za iste novčane iznose, zdravstvene ustanove trebale obaviti veći broj usluga, očekuje se povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite i smanjenje lista čekanja. One privatne ustanove koje ne žele zbog ovog sniženja cijena usluga nastaviti ugovorni odnos sa HZZO-om mogu o tome izvijestiti HZZO kako bi se raskinuo ugovor, a one tada mogu svoje usluge naplaćivati na tržištu po cijenama koje smatraju odgovarajućima, zaključuje se u priopćenju.