x
x

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH, 6. lipnja

  03.06.2013.

Osobe s duševnim smetnjama imaju specifičnu poziciju u svim društvima i svim vremenima. Zbog prirode svojeg zdravstvenog stanja ove osobe često nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o svojim pravima i interesima te predstavljaju jednu od najobespravljenijih kategorija bolesnika i ujedno jednu od najobespravljenijih društvenih skupina uopće.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH, 6. lipnja
Odlukom Hrvatskog Sabora dan 6. lipnja proglašen je Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.

Danas u Hrvatskoj postoje kvalitetni zakonski okviri koji štite osobe s duševnim smetnjama, no često nepridržavanje zakona i nepostojanje svijesti o potrebi primjene zakona dovodi do činjenice zakinutosti u pravima ovih osoba. Stoga je uz stalno unaprjeđivanje zakonskih odredbi koje se tiču zaštite prava osoba potrebno kontinuirano svraćati pozornost javnosti na probleme s kojima se osobe s duševnim smetnjama susreću. Obilježavanje dana posvećenog pravima osoba s duševnim smetnjama poticaj je djelovanja na javnost i njezinu svijest o postojanju ove društvene skupine.

Javnost se poziva na pomoć, podršku i sudjelovanje u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.

Davne 1880. godine, dana 6. lipnja, naredbom Kraljevske zemaljske vlade proglašen je Statut Kraljevskog zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu (današnja Klinika za psihijatriju Vrapče). U ovom su Statutu sadržana pojedina rješenja koja na suvremen i svevremenski način tretiraju prava oboljelih osoba u instituciji.

Proglašenjem Dana posvećenog pravima osoba s duševnim smetnjama Republika Hrvatska, sa svojom dugogodišnjom tradicijom u zaštiti prava oboljelih osoba, svrstava se u zemlje koje prednjače u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.