x
x

Svjetski dan borbe protiv boli, 17. listopada

  17.10.2012.

Svjetski dan borbe protiv boli obilježava se 17. listopada s ciljem ukazivanja kako je bol u Hrvatskoj javnozdravstveni problem na koji hrvatsko zdravstvo i liječnici pokušavaju naći odgovor. Visceralnoj boli su posvećena razna događanja od listopada 2012. do listopada 2013. godine.

Svjetski dan borbe protiv boli, 17. listopada

Prema definiciji Međunarodnog udruženja za izučavanje boli (International Association for the Study of Pain-IASP) bol je neugodan osjetni i emocionalni doživljaj povezan s oštećenjem tkiva i nizom različitih bolesti. Akutna bol ima upozoravajuću ulogu o potencijalnoj opasnosti po zdravlje, dok kronična bol traje dulje od 3 mjeseca i uzrokuje poremećaj spavanja, reaktivnu tjeskobu i potištenost, narušava kvalitetu života, opterećujući pojedinca i društvo u cjelini. Epidemiološke studije su pokazale da čak jedna trećina populacije u industrijski razvijenim zemljama trpi od kronične boli. S aspekta prava bolesnika važno je naglasiti da je liječenje boli temeljno ljudsko pravo.

IASP je osnovan 1973. kao neprofitna stručna organizacija posvećena sveobuhvatnom istraživanju boli i poboljšanju liječenja bolesnika koji pate zbog boli. Preporuke IASP- a prihvatilo je veliki broj europskih zemalja, te je 1995. g. osnovano Europsko udruženje društava za liječenje boli (EFIC).

EFIC je 2001. g. pokrenuo globalni projekt Europa protiv boli (EAP) kojeg je prihvatilo 26 europskih zemalja, a 2002. godine Hrvatsko društvo za liječenje boli postaje član ovih velikih udruženja i prihvaća program razvoja koji je usmjeren u tri osnovna pravca: izučavanje boli, edukacija stručnjaka i bolesnika, te razvoj mreže organiziranih jedinica za liječenje boli. Sve ove aktivnosti teže provođenju učinkovite i racionalne terapije s ciljem unapređenja kvalitete života bolesnika.

U okviru nove zdravstvene politike i strategije za unapređenje zdravlja u EU treba istaknuti zasjedanja Europskog parlamenta ove i dvije prethodne godine na temu „Utjecaj boli na društvo" i donošenje akcijskog plana o društvenom utjecaju boli (Societal Impact of Pain-SIP).

Suvremeno liječenje boli podrazumijeva kontinuiranu analgeziju, tretiranu prema intenzitetu boli, uravnoteženu primjenu lijekova i tehnika uz minimalni broj komplikacija. Time postaje nužan multimodalni i interdisciplinarni pristup u sveobuhvatnom liječenju svakog pojedinog bolesnika.