x
x

Umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost ili brojanje koraka

  27.05.2024.

Slične dobrobiti vidljive su u smanjenju smrtnost od svih uzroka i prevenciji kardiovaskularnih bolesti i kod osoba koje provode umjerenu tjelesnu aktivnost kao i kod onih koji broje korake, objavljeno je u časopisu JAMA Internal Medicine.

Umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost ili brojanje koraka

Rikuta Hamaya iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu i suradnici ispitali su povezanost umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti i broja koraka sa smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti između 14.399 sudionica u studiji o zdravlju žena (žene u dobi od 62 godine i starije).

Istraživači su otkrili da je tijekom srednjeg praćenja od 9,0 godina, rizik za smrtnost od svih uzroka bio obrnuto povezan s vremenom provedenim u umjerenoj do intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti (omjer rizika, 0,82) i brojem učinjenih koraka (omjer rizika, 0,74). Slično tome, više razine umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti i veći broj koraka (gornja tri kvartila naspram donjeg kvartila) bili su povezani s dužim razdobljem bez smrti: 2,22 odnosno 2,36 mjeseci nakon devetogodišnjeg praćenja. Manja smrtnost od svih uzroka bila je uočena i za vježbanje i za broj učinjenih koraka (0,55 za obje metrike). Slični su nalazi uočeni i za kardiovaskularne bolesti.

U budućim smjernicama treba uzeti u obzir i ciljeve temeljene na broju učinjenih koraka.