x
x

Dovodi li konzumacija visoko prerađena hrane do veće smrtnosti?

  14.05.2024.

Uočen je blagi porast smrtnosti od svih uzroka kod osoba koje su u najvećoj mjeri konzumirale visoko prerađenu hranu, objavljeno je u BMJ-u.

Dovodi li konzumacija visoko prerađena hrane do veće smrtnosti?

Istraživači s Harvarda su proveli populacijsku kohortnu studiju kako bi utvrdili povezanost konzumacije visoko prerađene hrane sa smrtnošću od svih uzroka i smrtnošću od specifičnih uzroka. U praćenje je uključeno 74 563 žena i 39 501 muškarca koji u anamnezi nisu imali podataka o sljedećim bolestima: rak, kardiovaskularne bolesti ili početni oblik šećerne bolesti tipa 2.

Tijekom prosječnog praćenja od 34 odnosno 31 godine, bilo je 30 188 smrtnih slučajeva u skupni žena i 18 005 smrtnih slučajeva u skupini muškarca. Istraživači su otkrili da su sudionici u najvišoj četvrtini konzumacije visoko prerađene hrane imali višu smrtnost od svih uzroka i smrtnost od uzroka koji nisu rak ili kardiovaskularne bolesti u usporedbi s onima u najnižoj četvrtini (omjeri rizika, 1,04 odnosno 1,09). Među sudionicima u najnižoj i najvišoj četvrtini, stopa smrtnosti od svih uzroka iznosila je 1472 odnosno 1536 na 100 000 osoba-godina. Nije bilo uočenih povezanosti s rakom ili kardiovaskularnom smrtnošću. Konzistentno snažne povezanosti s ishodima smrtnosti uočene su za gotove proizvode na bazi mesa/peradi/morskih plodova (omjeri rizika bili su u rasponu od 1,06 do 1,43). Povezanost s višom smrtnošću od svih uzroka također je uočena za zaslađena i umjetno zaslađena pića, deserte na bazi mliječnih proizvoda i visoko prerađenu hranu koja se konzumira za doručak (omjeri rizika, 1,09, 1,07, odnosno 1,04).

Ova otkrića podržavaju ograničavanje konzumacije određenih vrsta visoko prerađene hrane za dugoročno zdravlje. Potrebna su nova istraživanja kako bi poboljšala klasifikacija visoko prerađene hrane i potvrdila otkrića i na drugim populacijama.