x
x

Može li zdrava prehrana produžiti život?

  20.01.2023.

Zdrava prehrana povezana je s nižom stopom ukupne smrtnosti i smrtnosti ovisne o specifičnom uzroku nakon praćenja odraslih osoba srednje dobi u razdoblju od 36 godina, objavljeno je u časopisu JAMA Internal medicine.

Može li zdrava prehrana produžiti život?

Gotovo svi vjeruju da nezdrava prehrana ima štetne posljedice, uključujući povećani rizik od rane smrti. Međutim, većina objavljenih dokaza temelji se na istraživanjima koja su uključivala samo pojedine hranjive tvari ili specifičnu hranu, a poznato je da se ljudi ne hrane na taj način. U ovoj prospektivnoj kohortnoj studiji istraživači su ispitali povezanost prehrane i smrtnosti koristeći podatke iz studije zdravlja medicinskih sestara (75 000 žena; srednja dob pri ulasku u studiju, 50) i (44 000 muškaraca; prosječna dob pri ulasku u studiju, 53).

Svake 2 do 4 godine primjenjivani su validirani upitnici o učestalosti unosa hrane, iz kojih je kasnije izvedeno nekoliko obrazaca prehrane. Zdravi obrasci dijele više komponenenata, uključujući unos cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki. Nakon 36 godina praćenja, oko polovica sudionika je umrla. Multivarijatna analiza pokazala je da su, za svaki obrazac prehrane, sudionici u najzdravijem kvintilu imali znatno niži rizik od smrti (14%-20% manji) od sudionika u najnezdravijim kvintilima. Zdrava prehrana također je obrnuto povezana sa smrću uzrokovanom kardiovaskularnim bolestima, rakom, respiratornim bolestima i neurodegenerativnim bolestima. Slični rezultati dobiveni su među različitim rasnim i etničkim skupinama.