x
x

Smanjuje li suplementacija vitaminom D smrtnost od raka?

  31.08.2022.

Je li obogaćivanje hrane vitaminom D u europskim zemljama nedovoljno iskorišten potencijal za sprječavanje smrti od raka?

Smanjuje li suplementacija vitaminom D smrtnost od raka?

Prednosti suplementacije vitaminom D na učestalost i smrtnost od raka i dalje su tema rasprave. Međutim, u nekoliko nedavnih objavljenih metaanaliza potvrđeno je prosječno smanjenje smrtnosti od raka za 13% među onima koji su primali suplementaciju vitamina D.

Obogaćivanje hrane vitaminom D - što uključuje miješanje vitamina u prehrambene proizvode kao što su margarin, biljna ulja i mliječni proizvodi - moglo bi dati slične prednosti i smanjiti smrtnost od raka.

Grupa istraživača željela je utvrditi koliko bi se smrtnih slučajeva od raka moglo izbjeći kada bi sve europske zemlje propisale obogaćivanje prehrambenih proizvoda vitaminom D.

Niedermaier i suradnici istraživali su politike obogaćivanja hrane u 34 zemlje diljem Europe i otkrili da trenutno samo Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo zahtijevaju masovno obogaćivanje proizvoda, uključujući mlijeko, margarin i odabrane marke soka od naranče, kruha, žitarica. Većina zemalja nije imala obvezno i gotovo nikakvo dobrovoljno obogaćivanje hrane.

U analizi su koristili statistiku smtnosti od raka za pojedinu zemlju, informacije o politikama obogaćivanja za pojedinu zemlju i prethodna istraživanja o suplementaciji i smrtnosti od raka. Istraživački tim je procijenio broj smrtnih slučajeva od raka koji se vjerojatno mogu spriječiti ako bi se hrana obogatila vitaminom D – oko 27 000 smrtnih slučajeva od raka godišnje u svim europskim zemljama.

Pod pretpostavkom da sve 34 zemlje provode snažnu politiku obogaćivanja hrane, kao što su to učinile Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo, autori su utvrdili da bi se moglo izbjeći još 129 smrtnih slučajeva od raka.