x
x

Mikroplastika pronađena u plaku arterija

  03.04.2024.

Mikroplastika i nanoplastika su posvuda u našem okolišu – uključujući naše oceane i jezera, poljoprivredna zemljišta, pa čak i arktičke ledene alge. Mikroplastika je također pronađena u nama – studijama je otkrivena u različitim tkivima uključujući pluća, krv, srce i placentu. Razumljivo je da raste zabrinutost zbog potencijalnih rizika mikroplastike za naše zdravlje.

Mikroplastika pronađena u plaku arterija

Dok se sve veći broj istraživanja usredotočuje na mikroplastiku i nanoplastiku, još uvijek nedostaju izravni dokazi da je njihova prisutnost u ljudskim tkivima štetna za naše zdravlje – i nije sigurno jesu li povezani s određenim bolestima.

Međutim, nova studija otkrila je vezu između mikroplastike i zdravlja srca. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su imali vidljivu mikroplastiku i nanoplastiku u plaku u svojim arterijama imali veći rizik od srčanog, moždanog udara i smrti.

Istraživači su promatrali ukupno 257 ljudi. Svi su pacijenti već bili podvrgnuti preventivnoj operaciji uklanjanja plaka s karotidnih arterija. To je istraživačima omogućilo prikupljanje uzoraka plaka i izvođenje kemijske analize. Zatim su pratili sudionike 34 mjeseca kasnije.

Od 257 sudionika, za 150 je otkrivena prisutnost mikroplastike i nanoplastike u arterijskom plaku – uglavnom fragmenata dvije najčešće korištene plastike u svijetu, polietilena (koji se koristi u vrećicama, bocama i pakiranjima hrane) i polivinil klorida (koristi se za podove, obloge i cijevi).

Statistička analiza ovih podataka pokazala je da su pacijenti s mikroplastikom i nanoplastikom u plaku imali veći rizik od srčanog, moždanog udara ili smrti iz bilo kojeg razloga, u usporedbi s onima koji nisu imali mikroplastiku ili nanoplastiku u plaku.

Istraživači su također analizirali makrofage u arterijama pacijenata. Otkrili su da su sudionici koji su imali mikroplastiku i nanoplastiku u plaku također imali dokaze plastičnih fragmenata u svojim makrofazima.

Također su promatrali jesu li određeni geni povezani s upalom uključeni kod sudionika istraživanja. Otkrili su da su sudionici koji su imali mikroplastiku i nanoplastiku u svom plaku također imali znakove upale.

Ovi rezultati mogu sugerirati da nakupljanje nanoplastike i mikroplastike u karotidnom plaku može djelomično izazvati upalu. Ova upala može naknadno promijeniti način na koji se plak ponaša u tijelu, čineći ga manje stabilnim i potičući stvaranje krvnog ugruška – koji na kraju može blokirati protok krvi, što dovodi do srčanog i moždanog udara.

Istraživači su također otkrili da je prisutnost nanoplastike i mikroplastike bila češća kod sudionika koji su imali dijabetes i kardiovaskularne bolesti. To otvara mnoga pitanja na koja tek treba odgovoriti – poput zašto je mikroplastika bila češća kod ovih sudionika i postoji li možda korelacija između drugih bolesti i prisutnosti mikroplastike u tijelu.