x
x

Vrijeme konzumacije hrane ključno za tjelesnu masu

  23.11.2013.

Španjolska prospektivna studija provedena na reprezentativnom uzorku ispitanika ispitivala je važnost vremena konzumiranja hrane na učinkovitost gubitka kilograma te održavanja tjelesne mase. Dosadašnja istraživanja upućivala su na važnost kalorijskog unosa i njegove potrošnje kao ključnih čimbenika za borbu protiv viška kilograma.

Vrijeme konzumacije hrane ključno za tjelesnu masu

Vrijeme konzumiranja hrane praćeno je u 420 ispitanika putem dnevnika prehrane tijekom 20 tjedana. Nadalje, praćeni su brojni biokemijski parametri (hormoni povezani uz apetit, regulaciju šećera u krvi, razine lipida u krvi) te antropometrijski parametri. Rezultati istraživanja su pokazali da su osobe koje su ranije konzumirale ručak (prije 15h) izgubile više kilograma nego osobe koje su kasnije ručale (9,9 naspram 7,7kg). Nadalje, u drugoj skupini je uočen sporiji gubitak na tjelesnoj masi. Međutim, većina biokemijskih parametara se nije značajno razlikovala po grupama.

Autori studije istaknuli su kako važnost studije leži u tome što su svi ispitanici imali jednaki energetski unos i potrošnju, a rezultati su značajno drugačiji u osoba koje su ranije konzumirale obroke. Upravo to upućuje na važnost ne samo količine hrane koju unosimo već i vrijeme kada to činimo.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Obesity.