x
x

Radna iskustva mladih liječnika u Europi u krizi nedostatka zdravstvenih radnika

  09.01.2024.

Europska udruga mladih liječnika (EJD), u suradnji s udrugom APLICA, provela je kvalitativnu studiju kako bi istražila radna iskustva mladih liječnika u Europi, usredotočujući se na utjecaj tih iskustava na njihove profesionalne i osobne živote. Također je za cilj imala predstaviti svoje ideje za poboljšanje radnih uvjeta mlađih liječnika i povećanje zadovoljstva poslom.

Radna iskustva mladih liječnika u Europi u krizi nedostatka zdravstvenih radnika
„Od tradicije do tranzicije“ – Istraživanje EJD-a o mladim liječnicima u krizi nedostatka zdravstvenih radnika

Provedeno je sedamnaest polustrukturiranih intervjua s predstavnicima 24 nacionalna liječnička udruženja te je provedena tematska analiza sadržaja intervjua. Studija nije imala za cilj prikupiti aspekte razlika, već relativna uobičajena iskustva i prijedloge zemalja sudionica. Europske zemlje pokazuju razlike u svojim zdravstvenim sustavima, strukturama obuke, plaćama i kulturnim vrijednostima, kao što su radna kultura i obiteljska dinamika.

Te razlike neizbježno oblikuju perspektive ispitanika. Međutim, značajno otkriće iz ovog izvješća je da, bez obzira na te različite pozadine, postoji izuzetna dosljednost i slaganje među sudionicima studije u pogledu središnjih briga i problema. Ovaj dokument može poslužiti donositeljima politika i voditeljima zdravstvenih ustanove te široj medicinskoj zajednici da se bolje upoznaju s autentičnim iskustvima mladih liječnika u Europi.

Cijeli dokument: From Tradition to Transition | Navigating Through the Healthcare Workforce Crisis - Junior Doctors' Experiences and Proposals for the Future