x
x

HLK traži usklađivanje robovlasničkih ugovora s Ustavom

  02.08.2023.

Hrvatska liječnička komora poziva Ministarstvo zdravstva da hitno pokrene proces usklađivanja svih tzv. robovlasničkih ugovora s Ustavom. Naime, Ustavni sud je u svojoj odluci broj U-III-2405/2022 ustvrdio da obveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju, predstavlja kršenje članka 55. Ustava tj. kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu. HLK traži da se usklađivanje robovlasničkih ugovora s Ustavom provede u svim zdravstvenim ustanovama.

HLK traži usklađivanje robovlasničkih ugovora s Ustavom

Radi se o tužbi 30 liječnika pulske bolnice koji su zatražili sudsko utvrđenje ništetnosti članaka "robovlasničkih ugovora" s pulskom Općom bolnicom koji su ih obvezivali da, u slučaju prekida radnog odnosa s bolnicom prije isteka ugovorne obveze, moraju vratiti bruto plaće koje su zaradili tijekom specijalizacije.

Prvostupanjski sud u Puli presudio je da su ti članci liječničkih ugovora s pulskom bolnicom ništetni, a zatim je drugostupanjski Županijski sud u Rijeci prihvatio žalbu pulske bolnice, preinačio prvostupanjsku presudu i odbio tužbeni zahtjev liječnika.

Povodom te presude Županijskog suda u Rijeci, nakon što je Vrhovni sud odbacio reviziju postupka kao nedopuštenu, 30 liječnika podnijelo je ustavnu tužbu tvrdeći da im je povrijeđeno ustavno pravo na zaradu tj. da se radi o kršenju članka 55. Ustava, što je Ustavni sud u svojoj odluci i utvrdio.