x
x

Proslava 150. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora

  23.02.2024.

Svečana proslava 150. obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora održat će se 26. veljače 2024. u hotelu Esplanade s početkom u 12:00 sati. Hrvatski liječnički zbor (HLZ) je dobrovoljna udruga doktora medicine i doktora dentalne medicine osnovana davne 26. veljače 1874. godine i djeluje samostalno i kontinuirano već 150 godina.

Proslava 150. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora

Toga dana, pod vodstvom dr. Franje Milličića i u suradnji s ostalim liječnicima, liječnici su se odazvali pozivu dr. Vladoja Čačkovića da zajedno utemelje liječničko društvo. Srž osnivanja takvog društva bilo je druženje i okupljanje liječnika u zajednicu, s ciljem daljnje naobrazbe, brige o općim zdravstvenim prilikama, promicanja međuljudske kolegijalnosti te unaprjeđenja materijalnih uvjeta cijelog liječničkog staleža, kako je i detaljno opisao dr. Ladislav Rakovac u svojoj spomen-knjizi. Stoga su čelnici HLZ-a odlučili obilježiti taj, za sve liječnike, povjesni dan.

Posebno su ponosni najaviti dolazak prof. Vassiliosa Papaloisa, predsjednika UEMS-a, koji će s članovima HLZ-a proslaviti ovaj jubilej te ujedno podijeliti svoje stručno iskustvo i perspektivu europske medicinske zajednice. UEMS je europska medicinska udruga osnovana 1958. godine, a koja okuplja 1.600.000,00 članova iz 41 europske države.

Važno je istaknuti i da će Hrvatski sabor te Ministarstvo zdravstva, biti pokrovitelji ovog događaja, podržavajući medicinsku struku u njezinom kontinuiranom razvoju.