x
x

Komunikacija u digitalnom prostoru na primjeru bolnica u Hrvatskoj

  07.12.2023.

U radu objavljenom u Biltenu Hrvatskog društva za medicinsku informatiku istraženo je naručivanje pacijenata putem mrežnog obrasca u hrvatskim bolnicama prve kategorije.

Komunikacija u digitalnom prostoru na primjeru bolnica u Hrvatskoj
Jako je bitno osigurati različite načine naručivanja pacijenata kako bi usluge bile dostupne za sve pacijente u potrebi.

Prilikom naručivanja tim putem pacijent ne mora napustiti dom, nema troška prijevoza, troška telefona niti značajnog troška vremena.

Jedini uvjet je imati pristup internetu, poznavati osnovne procese na računalu, tj. biti informatički pismen. Ovo posljednje može biti ograničavajuće za određene skupine pacijenata. Prilaganjem potrebnih dokumenata za ovakvo naručivanje (uputnica i/ili povijest bolesti) smanjuje se mogućnost pogreške bolničkih zaposlenika (koji naručuje pacijenta), čime se i njima skraćuje vrijeme potrebno za naručivanje pacijenata.

S obzirom na starost populacije Republike Hrvatske s kojom je usko povezana informatička pismenost tj. nedovoljna pismenost bitno je da svaka od bolnica ima i druge oblike mogućnosti naručivanja na potrebne usluge. Naime, prilikom ispunjavanja mrežnog obrasca kod svake bolnice koja ga ima potrebno je priložiti i neke dokumente koje je potrebno skenirati, odnosno priložiti ih u odgovarajućem digitalnom obliku. Također je potrebno određeno znanje pretraživanja interneta, što sve zajedno dovodi do zaključka da je jako bitno osigurati različite načine naručivanja pacijenata kako bi usluge bile dostupne za sve pacijente u potrebi.

Valentina Mirtić