x
x

Digitalne ili papirnate upute o lijekovima?

  30.01.2024.

Digitalizacia zdravstva je današnji standard, a uskoro se planira i digitalno izdavanje informacija o lijekovima (ePI). Radi se o elektronskoj uputi o lijeku koja ima sve podatke o lijeku i načinu uzimanja, mogućim nuspojavama i interakcijama koje ima i tradicionalna papirnata uputa koja se nalazi u kutiji.

Digitalne ili papirnate upute o lijekovima?

Prednosti ePI-ja su:

• Ušteda vremena i resursa

• Veća sigurnost i kvaliteta podataka

• Lakši pristup informacijama o lijeku.

Međutim, prelazak na ePI može predstavljati izazov za neke građane, a najviše se to odnosi na pojedince koji nemaju razvijenu informatičku pismenost i nemaju pristup internetu.

Jedan od načina za rješavanje ovog problema je postupni pristup. To znači da se ePI ne bi trebao uvesti naglo, već postepeno, počevši od onih skupina građana koji imaju pristup digitalnoj tehnologiji i ako npr. uzimaju lijekove na recept.

Uz to, važno je i educirati građane o prednostima ePI-ja i njihovom pravu na pristup papirnatim uputama. U tu svrhu se mogu koristiti svi danas dostupni kanali u obliku javnozdravstvene inicijativa, npr. preko medija, škola i zdravstvenih radnika.

Europska komisija je predložila da se ePI uvede u cijeloj Europi u roku sljedećih pet godina. Treba pri tome misliti na sve građene koji nemaju iste mogućnosti korištenja pametnih tehnologija i potrebnu informatičku pismenost.

Dodatne preporuke su:

• Razvoj jedinstvenog europskog formata ePI-a kako bi se što jednostavnije koristio i bio razumjljiviji.

Ulaganje u razvoj informatičke i zdravstvene pismenosti svih građana.

Razviti podršku za građane koji bi mogli imati problema kod implementacije ePI-a.