x
x

Ovisnost o internetu utječe na ponašanje i razvoj adolescenata

  08.06.2024.

Kod adolescenata ovisnih o internetu nastaju promjene u mozgu koje bi mogle dovesti do dodatnog adiktivnog ponašanja i sklonosti. Rezultati, objavljeni u časopisu PLOS Mental Health, prikazuju pregled 12 članaka koji uključuju 237 mladih u dobi od 10 do 19 godina s formalnom dijagnozom ovisnosti o internetu između 2013. i 2023. godine.

Ovisnost o internetu utječe na ponašanje i razvoj adolescenata

Ovisnost o internetu definirana je kao nesposobnost osobe da se odupre porivu za korištenjem interneta, što negativno utječe na njezino psihičko blagostanje te na njezin društveni, akademski i profesionalni život. Studije su koristile funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) za provjeru funkcionalne povezanosti moždanih regija ispitanika ovisnih o internetu, i dok se odmaraju i dok obavljaju zadatke.

Učinci ovisnosti o internetu vidljivi su kroz višestruke neuronske mreže u mozgu adolescenata. Postojala je mješavina povećane i smanjene aktivnosti u dijelovima mozga koji se aktiviraju tijekom mirovanja (mreža temeljnog načina rada). U međuvremenu, došlo je do ukupnog smanjenja funkcionalne povezanosti u dijelovima mozga uključenim u aktivno razmišljanje (mreža izvršne kontrole). Utvrđeno je da te promjene dovode do adiktivnih ponašanja i sklonosti kod adolescenata, kao i do promjena ponašanja povezanih s intelektualnim sposobnostima, tjelesnom koordinacijom, mentalnim zdravljem i razvojem.

Glavni autor Max Chang kaže: “Adolescencija je ključna razvojna faza tijekom koje ljudi prolaze kroz značajne promjene u svojoj biologiji, kogniciji i osobnosti. Kao rezultat toga, mozak je posebno osjetljiv na nagone povezane s ovisnošću o internetu tijekom ovog vremena, kao što su kompulzivno korištenje interneta, žudnja za korištenjem miša ili tipkovnice i konzumiranje medija. Rezultati naše studije pokazuju da to može dovesti do potencijalno negativnih promjena u ponašanju i razvoju koje bi mogle utjecati na život adolescenata. Na primjer, oni se mogu boriti s održavanjem odnosa i društvenih aktivnosti, lagati o aktivnostima na internetu, imati neredovitu prehranu i poremećen san.”

Kako su pametni telefoni i prijenosna računala sve dostupniji, ovisnost o internetu sve je veći problem diljem svijeta. Jedno istraživanje pokazalo je da Britanci provedu više od 24 sata tjedno na internetu, a više od polovice anketiranih smatra da su ovisni o internetu. Od 50 milijuna korisnika interneta u Velikoj Britaniji, više od 60% smatra da je njihovo korištenje interneta imalo negativan učinak na njihove živote, poput kašnjenja ili zanemarivanja kućnih poslova.