x
x

Što treba znati o novom AHA kalkulatoru rizika od kardiovaskularnih bolesti

  31.12.2023.

Nakon 10 godina, Američko udruženje za srce (American Heart Association, AHA) ažuriralo je svoj kalkulator rizika od kardiovaskularnih bolesti za sve odrasle osobe u dobi od 30 do 79 godina bez poznate kardiovaskularne bolesti.

Što treba znati o novom AHA kalkulatoru rizika od kardiovaskularnih bolesti

Kalkulator predviđanja rizika od kardiovaskularnih bolesti (PREVENT) temelji se na novijim podacima iz većeg, raznolikijeg uzorka od postojećeg alata, često korištenih skupnih kohortnih jednadžbi (PCE), objavljenih 2013. za necrne Hispanoamerikance i bijelce u dobi 40 do 79 godina. Jednadžbe PREVENT također uzimaju u obzir druga zdravstvena stanja, kao što su bubrežne i metaboličke bolesti, za određivanje 10- i 30-godišnjih izgleda za aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest i zatajenje srca.

Ovi noviji modeli procjene rizika čine osnovu novog kalkulatora, za koji se očekuje da će biti dostupan na mreži početkom siječnja 2024. Alat bi trebao biti uključen u elektroničke sustave medicinske dokumentacije ubrzo nakon toga.

Zašto ažuriranje baš sada? Razumijevanje rizika od kardiovaskularnih bolesti se promijenilo. Bolesti bubrega i metaboličke bolesti, uključujući pretilost i dijabetes, višestruko povećavaju izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Stoga su istraživači dodali ova stanja zajedno s tradicionalnijim čimbenicima rizika kao što su pušenje, krvni tlak i razina kolesterola. Osim toga, raširena uporaba statina i drugih lijekova smanjila je rizik od kardiovaskularnih bolesti u određenim skupinama.

Po prvi put je rizik od zatajenja srca uključen u ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti i može se zasebno izračunati, odražavajući koliko se često javlja kod pacijenata s dijabetesom i bubrežnim bolestima. I umjesto da samo procjenjuju čimbenike rizika kod odraslih crno-bijelih osoba, novi modeli u potpunosti eliminiraju rasu i uzimaju u obzir društvene determinante zdravlja za procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Da bi se to postiglo, modeli PREVENT temelje se na podacima od oko 6,6 milijuna pojedinaca iz 46 skupova podataka, uključujući studije o populaciji i elektroničke medicinske zapise zdravstvenog sustava.

Zajedno, novi inputi modela za predviđanje i prošireni ishodi mogu pomoći kliničarima da spriječe kardiovaskularne bolesti ranije i sveobuhvatnije nego prije. Kliničari će moći preporučiti promjene načina života zajedno s tretmanima za modificiranje tradicionalnih čimbenika rizika od kardiovaskularnih bolesti tijekom mlade odrasle dobi, kao i faktor šanse za razvoj bolesti bubrega i metaboličkih bolesti kako pacijenti budu stariji.