x
x

Medicinska naklada: Ritam - preventivna, kardiološka i sportska medicina

  13.10.2023.

Medicinska naklada objavila je novi sveučilišni udžbenik “RITAM” (Rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika – Individualizirani pristup – Tjelesna aktivnost – Ateroskleroza – Modifikacija čimbenika rizika – Motivacija).

Medicinska naklada: Ritam - preventivna, kardiološka i sportska medicina
Knjiga obuhvaća i integrira prevencijsku medicinu, kardiološku rehabilitaciju i sportsku medicinu.

Detaljno su opisani patofiziološki procesi kardiovaskularnog kontinuuma, počevši od endotelne disfunkcije uvjetovane raznim čimbenicima rizika, a koja vodi aterosklerozi. Sadržava aktualan prikaz primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti, usklađen s usvojenim internacionalnim smjernicama Europskog kardiološkog društva.

Ističe se velika važnost tjelesne aktivnosti u održavanju općeg zdravlja, što je i dokumentirano preporukama u liječenju gotovo svih kroničnih bolesti i stanja, a posebice kardiovaskularnih bolesti. Tjelesna se aktivnost propisuje kao lijek pa je prikazana detaljno kroz individualiziranu preskripciju u različitim kardiovaskularnim bolestima. Sveobuhvatno su prikazani funkcijski stres-testovi, posebice ergospirometrijsko testiranje kao zlatni standard u određivanju funkcijskog kapaciteta pojedinca.

Poseban dio knjige odnosi se na sportaše s kardiovaskularnim bolestima.