x
x

Utječu li negativni živoni doađaji na uspjeh sportaša tenisača?

  23.10.2023.

Istraživanje negativnih životnih događaja različitih razina uspješnosti tenisača: perspektive sudionika, članak objavljen u časopisu Collegium Antropologicum.

Utječu li negativni živoni doađaji na uspjeh sportaša tenisača?

Proces kroz koji sportaši prolaze složen je i isprepleten raznim neugodnim životnim događajima s kojima se suočavaju te ovisi o određenom stupnju uspjeha. Međutim, smatra se da je prevladavanje izazova u ranoj mladosti povezano s uspjehom u kasnijim godinama. Iz tih razloga cilj ove kvalitativne studije jest istražiti različite negativne životne događaje (ozljede, nedostatak financija, neizbor u nacionalnu selekciju) te kako su oni utjecali na njihovu tenisku karijeru.

Polustrukturirani intervjui provedeni su s trima kategorijama muških tenisača (N = 30), i to: (1) Grand Slam pobjednici, (2) igrači rangirani od 150. do 300. mjesta i (3) igrači rangirani od 500. do 1500. mjesta na profesionalnoj teniskoj ljestvici. Analiza podataka provedena je korištenjem refleksivne tematske analize. Generirane su tri teme koje uključuju:

  • ozljede i način kako su se nosili s njima,
  • financije i kako su one utjecale na sportski razvoj te
  • neizbor u nacionalnu selekciju.

Rezultati ukazuju na to da se razlike između različitih razina uspješnosti tenisača više odnose na prevladavanje različitih neugodnih životnih događaja (ozljede, financije, neizbor u nacionalnu selekciju) s kojima su se suočavali tijekom svoje teniske karijere.