x
x

KBC Rijeka: prvi put u Hrvatskoj izvedena napredna korekcija srčanog zaliska

  31.10.2023.

U KBC-u Rijeka prvi put u Hrvatskoj izvedena napredna korekcija srčanog zaliska bez kirurškog reza primjenom tehnike PASCAL.

KBC Rijeka: prvi put u Hrvatskoj izvedena napredna korekcija srčanog zaliska

U KBC-u Rijeka kod tri su bolesnika s teškom srčanom greškom – propuštanjem ili regurgitacijom mitralnog zaliska i istodobno prisutnim visokim rizikom za klasičan kirurški zahvat – tijekom srijede, 25. listopada i četvrtka, 26. listopada 2023. uspješno učinjene korekcije greške bez kirurškog reza.

U sva tri slučaja primijenjena je jedna od najinovativnijih metoda intervencijske kardiologije – ugradnja kopči PASCAL koje priljubljuju rubove listića zaliska, što je ujedno prvi put učinjeno ovom metodom u Republici Hrvatskoj.

Kod sva tri bolesnika zahvati ugradnjom kopči PASCAL, „rub na rub“ korekcije teškog popuštanja mitralnog zaliska, protekli su uredno. Planirani je boravak u bolnici dva dana, iza čega se očekuje kraći kućni oporavak po detaljnim uputama te postupan povratak normalnim životnim navikama uz redovite kardiološke kontrole.

Kardiokirurški zahvat i popravak ili zamjena zaliska svakako je prva opcija u većine bolesnika, no za one bolesnike koji imaju visok rizik od takvog zahvata, postoji opcija intervencije bez kirurškog reza kada se u srčane šupljine pristupa kroz neku od velikih krvnih žila. Ovakve su intervencije mitralnog zaliska na riječkoj Kardiologiji izvođene uspješno i ranije, metodama koje su tada bile dostupne.

Srce je pumpa koje svojim radom omogućava cirkulaciju krvi u dva smjera – kroz pluća i kroz sva druga tjelesna tkiva. Da bi krv cirkulirala u „pravom“ smjeru, potrebno je da se sva četiri zaliska koja naše srce ima, pravilno otvaraju i zatvaraju. Propuštanje mitralnog zaliska ili mitralna regurgitacija drugi je po učestalosti poremećaj srčanih zalisaka. Mitralni se zalisak nalazi između lijeve klijetke i pretklijetke. Kod mitralne insuficijencije dolazi do propuštanja krvi u trenutku kada bi krv trebala cirkulirati iz klijetke u aortu te se njezin određeni dio vraća u lijevu pretklijetku umjesto da opskrbljuje tijelo. Ukoliko je volumen navedenog povrata krvi značajan, dolazi do niza ozbiljnih subjektivnih smetnji i konačno popuštanja srca, uz postupno napredovanje morfoloških i funkcionalnih promjena ne samo mitralnog zaliska već i brojnih drugih srčanih struktura. Cijelo je srce time uključeno u začarani krug ove bolesti koja neumitno napreduje, uzrokuje opetovane hospitalizacije zbog popuštanja srca i završava smrću bolesnika ukoliko se njezino napredovanje ne prekine na vrijeme.

U trajnom praćenju najnovijih trendova riječki tim kardiologa – u sastavu Gordana Bačić, dr. med., mr. sc. Ivana Smoljan, doc. dr. sc. David Gobić, doc. dr. sc. Tomislav Jakljević i doc. dr. sc. Vjekoslav Tomulić, u rujnu ove godine, prije rasplamsavanja ratnih sukoba, boravili su na teoretskoj i praktičnoj edukaciji u međunarodnom centru za biomedicinske inovacije u Tel Avivu. Uz međunarodno priznate stručnjake na čelu s prof. Haimom Danenbergom riječki su stručnjaci tijekom boravka u Izraelu imali priliku naučiti novosti iz endovaskularne medicine – medicinskih zahvata koji se provode pristupom kroz krvne žile i često zamjenjuju velike kirurške zahvate.

Više: KBC Rijeka