x
x

Što je razlog primarne neadherencije kod uzimanja lijekova?

  24.09.2023.

Većina istraživanja o adherenciji na lijekove uglavnom se odnosi na sekundarno nepridržavanje i ustrajnost u uzimanju terapije. Recepti za lijekove koje pacijenti nikad ne podigne što se naziva primarna neadherencija do sada nije bila dovoljno istražena u općoj populaciji.

Što je razlog primarne neadherencije kod uzimanja lijekova?

Istraživači su povezali podatke o propisivanju lijekova iz e-kartona primarne zdravstvene zaštite sa sveobuhvatnim zahtjevima za izdavanje u ljekarnama u razdoblju od siječnja 2013. do travnja 2019. u Britanskoj Kolumbiji kako bi procijenili primarno nepridržavanje, definirano kao neizdavanje novog lijeka ili njegovog ekvivalenta unutar 6 mjeseci od datum izdavanja recepta. Koristili su hijerarhijsku multivarijtnu logističku regresiju kako bi odredili koji su čimbenici povezani s primarnim nepridržavanjem uzimanja lijeka u primarnoj zaštiti.

Između 150.565 izdanih novih recepata za 34.243 bolesnika, 17% recepata nikada nije podignuto. Primarno nepridržavanje bilo je najveće za lijekove propisane uglavnom po potrebi, uključujući lokalne kortikosteroide (35,1%) i antihistaminike (23,4%). U multivarijatnoj analizi, primarno nepridržavanje bilo je niže za recepte koje su izdali doktori (omjer izgleda [OR] 0,66, 95% interval pouzdanosti [CI] 0,50–0,88). Primarno nepridržavanje smanjivalo se sa starošću bolesnika (OR 0,91, 95% CI 0,90–0,92 za svakih dodatnih 10 godina), ali se povećavalo s polifarmacijom među pacijentima u dobi od 65 godina ili starijima. Pacijenti su podignuli više od 82% svojih lijekova na recept u roku od 2 tjedna nakon posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Uočeni su sljedeći obrasci primarnog nepridržavanja uzimanja lijeka:

  • Adherencija je bila nabolja za recepte koje su izdali mlađi liječnici u dobi od 35 godina i manje i ako su bili muškog spola (15,1%).
  • Adherencija je bila najbolja kod najstarijih ispitanika i padala je s godinama (omjer izgleda [OR], 0,91 za svakih dodatnih 10 godina).
  • Primarna neadherencija bila je najveća za lijekove koji su se uglavnom propisivali po potrebi, uključujući lokalne kortikosteroide (35,1%) i antihistaminike (23,4%).

Prediktori neadherencije

Izgledi primarnog nepridržavanja pokazivali su sljedeće obrasce:

  • bolja adherencija ako recepte izdaju muški kliničari (OR, 0,66)
  • značajno veća neadherencija za dermatološke agense (OR, 1,36) i najmanja za kardiovaskularne agense (OR, 0,46).
  • bolja adherencija u kategorijama terapijskih lijekova (osim za respiratorne lijekove) za one u dobi od 65 godina i starije nego za one mlađe od 65 godina.

U okruženju obiteljske medicine primarna neadherencija je bila viša kod mlađih bolesnika, ako je lijek propisala liječnica i ako su stariji bolesnici dobili recepte za više lijekova.

U svim terapijskim kategorijama, vjerojatnost primarne neadherencije bila je najniža za kardiovaskularne lijekove, a najveća za dermatološke pripravke.

Intervencije za rješavanje primarnog nepridržavanja uzimanja lijeka, a to je nepodizanje lijeka u ljekarni, mogle bi se usredotočiti na starije pacijente koji koriste više lijekova i to unutar prva 2 tjedna od datuma izdavanja recepta.