x
x

Svaka druga odrasla osoba u SAD-u bit će pretila do 2030. godine

  20.12.2019.

Svaka druga odrasla osoba u SAD-u bit će pretila do 2030. godine, a gotovo svaka četvrta bit će izrazito pretila, nove su procjene objavljene u časopisu New England Journal of Medicine.

Svaka druga odrasla osoba u SAD-u bit će pretila do 2030. godine

Istraživači su koristili podatke od 1993. do 2016. godine na populaciji od 6,3 milijuna odraslih osoba koje žive u SAD-u i koje su sudjelovale u sustavu nadzora određenih faktora ponašanja koji projiciraju učestalost različitih kategorija indeksa tjelesne mase do 2030. godine. Među rezultatima ističemo:

• Do 2030. godine učestalost pretilosti (BMI 30 ili iznad 30) imat će 50% odraslih u 29 država. Niti u jednoj saveznoj državi učestalost pretilosti neće biti ispod 35%.

• U Alabami, Arkansasu, Mississippiju, Oklahomi i Zapadnoj Virdžiniji predviđa se prevalencija pretilosti od 58%.

• Izrazita pretilost (BMI 35 ili iznad 35) vjerojatno će biti najčešća kategorija BMI-a kod žena (28%), crnaca (32%) i osoba s niskim primanjima (32%).

Autori su istaknuli da zdravstveni radnici nisu pripremljeni za liječenje pretilosti, tako da ovo nadolazeće opterećenje izrazite pretilosti i pridruženih medicinskih komplikacija će imati utjecaj i na medicinsku praksu i na buduću edukaciju. Pretilost ima negativne posljedice na očekivani životni vijek, a učinak stigme prekomjerne tjelesne mase može imati dalekosežne posljedice na socioekonomske razlike. Izrazita pretilost postaje najčešća kategorija BMI-a u odraslih s niskim primanjima u gotovo svakoj američkoj državi.