x
x

Pronađen prekidač za uključivanje smeđe masti koja sagorijeva energiju

  23.10.2023.

Proces koji naše tijelo koristi kako bi ostalo toplo po hladnom vremenu mogao bi jednog dana dovesti do novih terapija za pretilost. Znanstvenici su po prvi put mapirali precizne neuronske putove koji aktiviraju smeđe masno tkivo (BAT), specijaliziranu mast koja stvara toplinu.

Pronađen prekidač za uključivanje smeđe masti koja sagorijeva energiju

Niske temperature pokreću smeđu masnoću u pogon, pomažući tijelu da održi temperaturu i pritom sagorijeva kalorije. Dugo se nagađalo da bi aktiviranje ove vrste masti moglo biti korisno u liječenju pretilosti i povezanih metaboličkih stanja.

Smeđe salo razlikuje se od sala koje se obično povezuje s pretilošću: ono koje se nakuplja oko trbuha, bokova i bedara. To je bijela mast. Bijela mast skladišti energiju; smeđa mast je sagorijeva. To je zato što smeđe masne stanice imaju više mitohondrija, dijela stanice koji stvara energiju.

Nakon seciranja vrata osam ljudskih leševa, istraživači sa UCLA School of Medicine, pratili su ogranke simpatičkog živca u masnom jastučiću iznad ključne kosti — gdje je pohranjen najveći depo smeđeg sala kod odraslih. Obojili su živce, uzeli uzorke i pogledali ih pod mikroskopom. Otkrili su da živci iz smeđeg sala putuju do trećeg i četvrtog kranijalnog živca mozga, snopova živčanih vlakana koji kontroliraju treptanje i neke pokrete očiju.

Smeđa masnoća već je povezana s barem jednim pomakom u liječenju pretilosti. Neki dokazi upućuju na to da popularni lijekovi poput semaglutida i tirzepatida mogu utjecati na aktivnost smeđe masnoće. Oni pripadaju klasi lijekova poznatih kao agonisti receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1). Djeluju oponašajući hormon GLP-1, koji se oslobađa u crijevima i mozgu kao odgovor na unos glukoze (slatke hrane ili pića).

Pokazalo se da agonisti GLP-1 povećavaju aktivnost smeđe masnoće kod glodavaca i ljudi, ali vjerojatno neizravno, putem aktivacije specifičnih regija u mozgu. 

Prethodna istraživanja su pokazala da simpatički živčani sustav, koji kontrolira odgovor našeg tijela na stres, pokreće aktivnost smeđe masti. Ali sada kada su znanstvenici s UCLA-e otkrili točne živce koji povezuju smeđu masnoću sa simpatičkim živčanim sustavom, mogli bismo pronaći načine kako stimulirati te putove da aktiviraju smeđe masno tkivo – bez stimuliranja mnogih organa (kao što su srce i želudac) koji su također povezani s ovim golemom mrežom živaca.

Prema studiji metode za to mogu uključivati ​​lijekove, električnu stimulaciju ili toplinsku terapiju. Međutim depoi smeđe masti, iako su vrlo metabolički aktivni, prilično su mali. Dakle, ukupni doprinos energetskoj ravnoteži cijelog tijela kod ljudi vjerojatno će biti mali.

Učimo više o tome kako tkiva komuniciraju jedno s drugim, osim otpuštanja hormona ili metabolita. Aktiviranje smeđe masnoće moglo bi pokrenuti signale koji pomažu koordinirati energetski metabolizam cijelog tijela.