x
x

Jedna od osam osoba živi s pretilošću

  04.03.2024.

Nova studija koju je objavio Lancet pokazuje da 2022. godine više od 1 milijarde ljudi u svijetu živi s pretilošću. Diljem svijeta, pretilost među odraslima više se nego udvostručila od 1990. godine, a učetverostručila se među djecom i adolescentima (od 5 do 19 godina). Podaci također pokazuju da je 43% odraslih imalo prekomjernu težinu u 2022.

Jedna od osam osoba živi s pretilošću

Studija također pokazuje da iako su stope pothranjenosti pale, to je još uvijek javnozdravstveni izazov na mnogim mjestima, posebno u jugoistočnoj Aziji i subsaharskoj Africi. Zemlje s najvećim kombiniranim stopama pothranjenosti i pretilosti u 2022. bile su otočne države u Pacifiku i na Karibima te one na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Pothranjenost je odgovorna za polovicu smrti djece mlađe od 5 godina, a pretilost može uzrokovati nezarazne bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

SZO je pridonio prikupljanju podataka i u analizi ove studije. Potpuni skup podataka sada se također širi putem Globalnog zdravstvenog opservatorija.

Ova nova studija naglašava važnost prevencije i upravljanja pretilošću od ranog života do odrasle dobi, putem prehrane, tjelesne aktivnosti i odgovarajuće njege, prema potrebi. Povratak na pravi put ispunjavanja globalnih ciljeva za suzbijanje pretilosti zahtijevat će rad vlada i zajednica, uz podršku politika utemeljenih na dokazima SZO-a i nacionalnih zavoda za javno zdravstvo. Ono što je važno, zahtijeva suradnju privatnog sektora, koji mora biti odgovoran za zdravstvene učinke svojih proizvoda.

Pretilost je složena kronična bolest. Uzroci su dobro poznati, kao i intervencije potrebne za obuzdavanje krize, koje su potkrijepljene čvrstim dokazima. Međutim, oni se ne provode. Na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini 2022. države članice usvojile su plan ubrzanja SZO-a za zaustavljanje pretilosti, koji podupire djelovanje na razini zemlje do 2030. Do danas, 31 vlada upravo provodi put suzbijanja epidemije pretilosti provedbom plana.

Osnovne intervencije su:

  • aktivnosti za potporu zdravoj praksi od prvog dana, uključujući promicanje, zaštitu i potporu dojenja
  • propisi o štetnom prometu hrane i pića djeci
  • politike školske hrane i prehrane, uključujući inicijative za reguliranje prodaje proizvoda s visokim udjelom masti, šećera i soli u blizini škola
  • fiskalna politika i politika cijena za promicanje zdrave prehrane
  • politike označavanja prehrambenih vrijednosti
  • javno obrazovanje i kampanje podizanja svijesti o zdravoj prehrani i tjelovježbi
  • standardi tjelesne aktivnosti u školama
  • integracija usluga prevencije i upravljanja pretilošću u primarnu zdravstvenu zaštitu

Postoje značajni izazovi u provedbi politika usmjerenih na osiguravanje dostupnog pristupa zdravoj prehrani za sve i stvaranje okruženja koje promiče tjelesnu aktivnost i općenito zdrave stilove života za sve.  Zemlje bi također trebale osigurati da zdravstveni sustavi integriraju prevenciju i upravljanje pretilošću u osnovni paket zdravstvenih usluga.

Rješavanje problema pothranjenosti zahtijeva multisektorsko djelovanje u poljoprivredi, socijalnoj zaštiti i zdravstvu, kako bi se smanjila nesigurnost hrane, poboljšao pristup čistoj vodi i sanitarnim uvjetima te osigurao univerzalni pristup osnovnim intervencijama u prehrani.