x
x

Tip D ličnosti i rizik od koronarne bolesti srca u pretilih pacijenata

  06.06.2023.

Cilj rada bio je analizirati povezanost između srčane funkcije kod pretilih pacijenata i osobina ličnosti tipa D kako bi se predvidio potencijalni rizik za koronarnu bolest srca (CHD). Tip DS14 je procijenjen u ukupno 30 pretilih pacijenata.

Tip D ličnosti i rizik od koronarne bolesti srca u pretilih pacijenata

Tjelesna masa s indeksom tjelesne mase (BMI), sistolički i dijastolički krvni tlak, broj otkucaja srca (HR) i varijabilnost otkucaja srca (HRV) mjereni su prije i nakon tromjesečnog razdoblja. Polovica ispitanika dobila je upute da vježba 4 puta lakše hodanje (5 km/h) po sat vremena, druga polovica nije vježbala. Dodatno su korišteni STAX-1, SWLS i QOLLTI-P upitnici. Svi su sudionici imali normalan CRP i brzinu sedimentacije na početku studije i nakon 3 mjeseca praćenja.

Nijedan psihološki test (STAX-1, SWLS i QLLTI-P) nije pokazao statističku razliku između rezultata u lipnju i listopadu. Ispitanici koji su vježbali imali su niži HR u usporedbi sa sudionicima koji nisu vježbali. Pretili pacijenti s visokim rezultatom DS14 pokazali su smanjen HRV kao dodatni čimbenik rizika za buduće kardiovaskularne i druge bolesti povezane sa stresom. Ličnost tipa D bila je povezana s povećanim rizikom od CHD-a, a to je dokazano mjerenjem HRV-a kada osoba nije vježbala.

Rezultati ukazuju da je individualni tip ličnosti zapravo u korelaciji s autonomnom regulacijom srca.