x
x

U Hrvatskoj svaki drugi liječnik doživi nasilje

  Andreja Šantek, Poslovni dnevnik

  03.10.2013.

Prema podacima Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), čak 56 posto liječnika doživjelo je verbalno nasilje, a 10 posto fizičko nasilje dok je prema istraživanju Hrvatske liječničke komore čak 97 posto liječnika u svojoj praksi doživjelo neki oblik nasilja.

 U Hrvatskoj svaki drugi liječnik doživi nasilje
Analiza ozljeda na radu u 2012. godini pokazuje da je u zdravstvenoj djelatnosti bilo 663 ozlijede na radnom mjestu, od čega su se čak 433 ozlijede dogodile na putu do mjesta rada i to u najvećem broju pri povratku s posla dok se u 37 slučajeva radilo o fizičkom nasilju na radnom mjestu.

Podaci su to koje je iznjela predsjednica KOHOM-a Ines Balint na nedavnom savjetovanju "Sigurnost u zdravstvenim ustanovama" koji je u Tuheljskim toplicama organiziralo Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj - Security Academy iz Zagreba, a na kojem je glavna tema bila nasilje prema zdravstvenom osoblju.

"U Hrvatskoj ne postoji tzv. bijeli telefon na koji se liječnici mogu potužiti na nasilje pacijenata naspram njih", istaknula je Balint. Kao primjer je uzela susjednu Sloveniju u kojoj liječnici obiteljske medicine u svojim ordinacijama imaju tihi alarm spojen na policiju. Analiza ozljeda na radu u 2012. godini pokazuje da je u zdravstvenoj djelatnosti bilo 663 ozlijede na radnom mjestu, od čega su se čak 433 ozlijede dogodile na putu do mjesta rada i to u najvećem broju pri povratku s posla dok se u 37 slučajeva radilo o fizičkom nasilju na radnom mjestu, istaknula je Ana Šijaković iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Raspravljalo se i o sigurnost i privatnost podataka pacijenata, a Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a, istaknula je da je zaštita podataka na zavidnoj razini uz maksimalnu provedbu mjere informacijske sigurnosti da bi se podaci sačuvali od neovlaštenih pregleda i krađe. Snježana Grgić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka naglasila je da zdravstvene ustanove trebaju imati izgrađene politike sigurnosti.

Alen Ostojić, predsjednik Upravnog vijeća učilišta istaknuo je da pokreću jedinstven program izobrazbe u području sigurnosti u zdravstvu za menadžere sigurnosti i zaštitare koji rade na poslovima zaštite zdravstvenih ustanova.

www.poslovni.hr