x
x

Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu

  13.04.2024.

Nažalost, i 2023. godinu obilježili su nesretni događaji: od slučaja vršnjačkog nasilja u susjednoj zemlji koji je snažno odjeknuo i u Hrvatskoj, do nastavka ratnih zbivanja u Ukrajini te masivnog i teškog kršenja prava djece u Pojasu Gaze. Nastavljamo naglašavati potrebu osiguranja stručnjaka za mentalno zdravlje (psihologa, dječjih i adolescentnih psihijatara) koji mogu pružiti podršku djeci u suočavanju i nošenju s teškim situacijama, razgovarati s njima povodom uznemirujućih događaja u bližoj i široj okolini, posebice u manjim sredinama koje se bore s nedostatkom resursa.

Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu

Prema dobivenim podacima od ministarstava, prošle godine je 21 dijete izgubilo život u prometu, sedmero je počinilo samoubojstvo, a sedmero djece je ubijeno. Uz te tragedije koje smo mogli spriječiti, kontinuirani porast obiteljskog i vršnjačkog nasilja, izdvajanja djece iz obitelji te poteškoće s mentalnim zdravljem djece, mladih i odraslih, ukazuju na zanemarivanje ovih kritičnih i kroničnih problema i nužnost većih ulaganja u sustave obrazovanja, pravosuđa, socijalne skrbi i zdravstva.

U Izvješću ističemo pozitivne pomake, poput novog prijedloga Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, uvođenja Barnahus modela za podršku svoj djeci koja su bila žrtve seksualnog nasilja te pooštravanja sankcija za seksualne delikte i drugih. Uz pozitivne pomake, nažalost, ponavljamo veliki broj naših zabrinutosti i prijedloga iz prethodnih izvješća, poput onoga da se napokon regulira rad igraonica za djecu. Ta usluga je praktički izvan radara i djelokruga upravnih tijela, a koriste ju tisuće roditelja i djece godišnje. Ponavljamo nužnost promjena koje će dovesti do učinkovitije zaštite djece i njihovih prava, u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđa te obrazovanja.

U 2023. stiglo nam je 13 % više prijava o pojedinačnim povredama prava djece nego u prethodnoj godini, ukupno njih 2 183. Neke prijave zbog svoje složenosti i specifičnosti zahtijevaju višegodišnje praćenje, stoga smo nastavili postupati u 1 065 predmeta iz prethodnih godina. Najveći rast prijava bilježimo u području pravosudno-zaštitnih prava (41,17 %), obrazovnih prava (24,47 %) te osobnih prava (14,46 %). Osim toga, čak 1 316 predmeta odnosila su se na opće inicijative i preporuke, suradnju s nacionalnim i međunarodnim institucijama, sastanke, projekte, obilaske ustanova te ostale poslove Ureda. Također smo u 1 252 telefonska razgovora pružili informacije i savjete strankama.