x
x

Većina slučajeva zlostavljanja djece ostane neprijavljena

  18.01.2011.

Gotovo 60% mladih u dobi od 10 do 17 godina anketiranih u novoj studiji tvrde da su žrtve nasilja, zlostavljanja ili zločina u posljednjih godinu dana. Međutim, manje od polovice je izjavilo kako su službe saznale što se dogodilo.

Većina slučajeva zlostavljanja djece ostane neprijavljena

Istraživači pod vodstvom Davida Finkelhora sa Sveučilišta New Hampshire anketirali su mlade od 10 do 17 godina starosti i roditelje djece do 9 godina 2008. godine. U anketi je sudjelovalo više od 4500 djece.

Više od 58% djece izjavilo je da su bila žrtve u posljednjih godinu dana, uključujući i izvješća nasilničkog ponašanja (bullying). Od tih, samo 46% izjavilo je kako su službe znale za barem jedan od incidenata. Službe su više znale o incidentima koji su ozbiljniji, kao što su određeni slučajevi seksualnog zlostavljanja, otmice, napada bandi ili grupa, pokazalo je istraživanje.

"Međutim, čak i emocionalno nasilje (51.5%), zanemarivanje (47.8%) i krađe (46.8%) često su bile poznate službama", napisali su autori. Djeca su manje prijavljivala napade od strane vršnjaka i braće i sestara, nasilje pri spoju, spolnu izloženost (kao što je pokazivanje genitalija) i maloljetničko silovanje .

Zlostavljanje u djetinjstvu i adolescenciji često je opisano kao skriveni problem, a istraživanja viktimizacije redovito pokazuju da je mnogo zlostavljanja neprijavljeno, napisali su autori studije. "Skrivenost viktimizacije u djetinjstvu ima više izvora. Jasno, djeca i adolescenti su jednostavno zastrašivani od prijestupnika i plaše se osvete."

Autori su dodali kako se, u mnogim slučajevima, mladi i njihove obitelji odluče suočiti s incidentima "neformalno", bojeći se posljedica vezanih uz uključenost policije i suda.

Studija je ipak pokazala kako su službe više svjesne viktimizacije nego u prethodnom istraživanju provedenom 1992. godine.

"Međutim, istraživanje također pokazuje da je znatan dio izloženosti viktimizaciji u djetinjstvu i adolescenciji još uvijek nepoznat službama", napisali su autori. "Studija pokazuje da pozornost treba osobito biti pojačana prema dječacima, Latinoamerikanacima i onima viših dohodovnih skupina. Također sugerira da unapređivanje razotkrivanja treba biti usmjereno prema događajima koji uključuju članove obitelji i vršnjake počinitelje."

Izvornik: Finkelhor D, Ormrod R, Turner H, Hamby S. School, Police, and Medical Authority Involvement With Children Who Have Experienced Victimization. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011;165:9-15.
Preveo: Slaven Falamić, mr.pharm

HKLD