x
x

Jesu li virusne infekcije u ranom djetinjstvu povezane s astmom?

  16.03.2023.

Dobro je poznato da virusne infekcije, posebice respiratorni sincicijski virus (RSV) i rinovirus (RV), pogoršavaju simptome astme. Ali mogu li i oni igrati ulogu u izazivanju pojave astme? Ovo pitanje bilo je fokus 27. konferencije o respiratornoj medicini, održane u Marseilleu, Francuska.

Jesu li virusne infekcije u ranom djetinjstvu povezane s astmom?

Veza između RSV i RV infekcija u ranom djetinjstvu i razvoja simptoma astme već je utvrđena, ali dobivanje astme vjerojatno nije samo pitanje virusnih infekcija u ranoj dobi. Polimorfizmi gena, poremećaji imunološkog sustava i već postojeća atopija također su povezani s rizikom od astme. Osobe s astmom, osobito mala djeca do četvrte godine života, osjetljive su na određene virusne respiratorne infekcije, posebice gripu i RV, koje mogu pogoršati njene simptome.

Pitanje uzrokuju li virusne bolesti astmu predmet je intenzivne rasprave. Američka studija COAST osmišljena je kako bi ispitala učinak respiratornih infekcija u djetinjstvu na rizik od razvoja astme. Istraživači su prospektivno pratili 259 novorođenčadi 1, 3 i 6 godina. Novorođenčadi uključenoj u studiju, barem je jedan roditelj morao imati respiratorne alergije (definirane kao jedan ili više pozitivnih kožnih testova na aeroalergen) ili povijest astme koju je dijagnosticirao liječnik. Redoviti uzorci uzeti tijekom zaraznih epizoda identificirali su virus u 90% slučajeva. U studiji COAST, pojava piskanja tijekom RSV ili RV infekcije u djece u dobi od 0 do 3 godine bila je povezana s povećanim rizikom od astme u dobi od 6 godina.

Neke studije čak pokazuju da je astma izazvana virusima teža. Škotska studija objavljena 2020. godine pokazala je da su djeca s prethodnom poviješću RSV infekcije imala više bolničkih prijema i zahtijevala su više lijekova od astmatičara bez povijesti RSV infekcije, što ukazuje na vezu između prethodne povijesti RSV infekcije i razvoja težeg oblika astme.

O ovoj temi objavljeno je mnogo članaka. Rezultati kohortnih studija, od Japana do Finske i Sjedinjenih Država, Italije i Australije, međusobno su u skladu.

Nekoliko longitudinalnih kohorti istražuje ovo pitanje u odrasloj dobi. Studija iz 2023. o učincima respiratornih bolesti u djetinjstvu izvijestila je o sličnim nalazima. Autori su procijenili strukturu i funkciju pluća putem CT skeniranja 39 pacijenata u dobi od 26 godina i zaključili da su sudionici koji su bili zaraženi RSV-om u djetinjstvu imali povećano zadržavanje zraka, što ukazuje na abnormalnosti dišnih putova, vjerojatno povezane s izravnim učinkom virusa na razvoj pluća.

Čini se da su RSV i RV nešto drugačiji. Smatra se da je RV povezan s razvojem astme i piskanja, osobito kod ljudi s već postojećom atopijom ili smanjenim imunološkim odgovorom na interferon, dok se čini da RSV, koji se javlja u mlađoj dobi i među najosjetljivijim populacijama, djeluje neovisno o predispoziciji osobe za alergije.

Izvor: Medscape