x
x

Prenatalna izloženost antibioticima i rizik od astme u djetinjstvu

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  11.09.2017.

Meta-analiza objavljena u časopisu Pediatric Allergy and Immunology pokazala je da izloženost antibioticima tijekom trudnoće povećava rizik od piskanja/astme u dječjoj dobi.

Prenatalna izloženost antibioticima i rizik od astme u djetinjstvu

Astma je najčešća kronična respiratorna bolest u djetinjstvu, a na njen razvoj može utjecati niz prenatalnih čimbenika kao što su carski rez, stres i izloženost antibioticima. Prema dostupnim podacima čak 40% žena tijekom trudnoće uzima antibiotike. Povezanost između prenatalne izloženosti antibioticima i rizika od nastanka piskanja/astme do sada nije razjašnjena. Stoga je provedena ova meta-analiza koja je uključila studije tipa kohorti i studiju parova na temu utjecaja izloženosti antibioticima tijekom trudnoće i rizika od piskanja/astme u djeteta.

Združena analiza ovih studija pokazala je omjer šansi od 1,20 (95% CI, 1.13 – 1.27) za nastanak piskanja/astme. Nakon isključivanja studija parova i prospektivnih studija s niskom vrijednošću, omjer šansi je bio 1.18 (95% CI, 1.11 – 1.26). Rizik korištenja antibiotika i združeni omjer šansi za piskanje/astmu je bio 1.09 (95% CI, 0.92 – 1.29) za prvi trimestar te 1.14 (95% CI, 1.01 – 1.29) i 1.33 (95% CI, 1.11 – 1.60) za drugi, odnosno treći trimestar.

Autori su zaključili da izloženosti antibioticima tijekom trudnoće može povećati rizik za razvoj piskanja/astme u djetinjstvu. Osim toga, pokazalo se da je rizik bio najveći tijekom zadnja dva trimestra trudnoće. Autori pozivaju na daljnje studije i velike prospektivne kohorte koje bi omogućile adekvatnu procjenu povezanosti između prenatalne izloženosti antibioticima i rizika od piskanja/astme.