x
x

CDC ažurirao smjernice za izolaciju za respiratorne viruse

  15.03.2024.

Nove smjernice američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pružaju ažurirane mjere za borbu protiv respiratornih virusa kao što su SARS-CoV-2, gripa i respiratorni sincicijski virus. Preporuke dolaze u trenutku kada su se smrtni slučajevi i hospitalizacije od COVID-19 smanjili u odnosu na vrhunac pandemije, a dostupnost alata za borbu protiv respiratornih virusa veća je nego ikad.

CDC ažurirao smjernice za izolaciju za respiratorne viruse

Jesenska i zimska virusna sezona 2023.-2024., četiri godine od početka pandemije COVID-19, pružila je kontinuirane dokaze o promjeni lica respiratornih bolesti. COVID-19 ostaje važna prijetnja javnom zdravlju, ali više nije hitan slučaj kao što je nekada bio, a njegovi zdravstveni učinci sve više nalikuju onima drugih respiratornih virusnih bolesti, uključujući gripu i RSV. Ova stvarnost omogućuje CDC-u da pruži ažurirane smjernice proporcionalne trenutnoj razini rizika koju predstavlja COVID-19, dok uravnotežuje druge kritične zdravstvene i društvene potrebe.

Za prevenciju respiratornih virusnih bolesti, CDC preporučuje i dalje procjepljenost, provođenje dobre higijene (tj. pokrivanje kašljanja i kihanja, često pranje ili dezinfekciju ruku i čišćenje površina) i poduzimanje koraka za čišći zrak, kao što je otvaranje vrata i prozora za ulazak svježeg zraka, korištenje prijenosnog visokoučinkovitog pročistača zraka s česticama i kretanje na otvorenom, ako je moguće.

Osobama zaraženim respiratornim virusom sada se savjetuje da izbjegavaju kontakt s drugima sve dok ne prođu 24-satno razdoblje od poboljšanja simptoma i bez vrućice bez upotrebe lijekova za snižavanje vrućice. Za sljedećih 5 dana ažurirane smjernice predlažu dodatne mjere za sprječavanje širenja bolesti kao što su nošenje maske, fizičko distanciranje i testiranje na respiratorne viruse prije približavanja drugim osobama.

CDC je u izjavi naveo da države i zemlje koje su smanjile preporučeno vrijeme izolacije za infekciju SARS-CoV-2 "nisu zabilježile povećan broj hospitalizacija ili smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19".

Preporuke uključuju odredbe za one koji su u većem riziku od razvoja teške bolesti uzrokovane infekcijom, kao što su starije odrasle osobe, mala djeca, osobe s oslabljenim imunitetom, osobe s invaliditetom i osobe koje su trudne.