x
x

Infekcije uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom

  18.01.2023.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je čest uzročnik infekcija dišnog sustava. Najčešće uzrokuje infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade, no kod nekih, a posebice u onih najmlađih (djece do godinu dana) može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava, poput bronhiolitisa i upale pluća.

Infekcije uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom

Povećan broj oboljelih od RSV infekcije javlja se upravo zimi i u ranim proljetnim mjesecima.

RSV je uobičajeni uzročnik prehlade i kašlja u djece i odraslih. Prenosi kapljičnim putem i kontaktom sa zaraženom osobom. RSV na površinama (igračke, stol) može preživjeti od 4 do 7 sati.

Period od kontakta s virusom do pojave prvih znakova bolesti je od 3 do 5 dana.

U većine uzrokuje blagu bolest dišnih puteva. Najčešći simptomi bolesti: curenje i/ili začepljenost nosa kihanje smanjen apetit kašalj povišena temperatura. RSV je najčešći uzročnik upale pluća i bronhiolitisa u djece do godinu dana.

Liječenje je simptomatsko (snižavati povišenu temperaturu, djetetu dati puno tekućine). Za sada ne postoji cjepivo protiv RSV-a.

Moguće je ponovno se zaraziti i nakon preboljenja RSV infekcije. Većinom su simptomi lagani poput prehlade, ali mogu biti ozbiljni u starijih osoba ili u djece s kroničnim bolestima.

Širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke